İlk trimester biyokimyasal markerlarının gestasyonel diyabet ve glukoz intoleransını öngörmedeki değeri
The value of first trimester biochemical markers predicting gestational diabetes and glucose intolerance
- Tez No: 460137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ATIŞ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PAPP-A, β-hCG, gestasyonel diyabet, glukoz intoleransı, PAPP-A, ß-hCG, gestational diabetes, glucose intolerance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: İlk trimester maternal serum PAPP-A, serbest β-hCG düzeyleri ve NT ölçümlerinin gebelik komplikasyonlarından birisi olan gestasyonel diyabet ve glukoz intoleransı ile ilişkisini araştırmak. Gereç ve yöntem: Hastanemiz İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Polikliniğine 2014 Nisan ve sonrasında ilk trimesterda başvurup İkili test yaptırmış ve sonrasında yine hastanemizde 50 Gr OGTT testi yaptırmış olan 18-45 yaş arası tekil gebeliği olan 278 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen gebeler 50 Gr OGTT ve 100 Gr OGTT sonuçlarına göre 4 gruba ayrılmışlarıdır. 50 Gr OGTT 140 mg/dl ve altı olanlar 1.grup, 50 gr (+), 100 gr (-) olanlar 2. grup, 50 Gr OGTT 180 mg/dl ve üzerinde olan veya 100 gr/75 gr OGTT sonucunda GDM tanısı alanlar 3. grup, 100 Gr OGTT sonucunda tek değer yüksek olanlar Glukoz İntoleransı (GİT) 4.grup olarak değerlendirilmişler ve bu gruplar kendi aralarında ikili test, doğum sonuçları ve demografik özellikler yönünden karşılaştırılmışlardır. Bulgular: GDM grubunda PAPP-A değerleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,015). Ancak PAPP-A MoM değerleri ile düzeltildiğinde fark izlenmedi. Çalışmaya katılan tüm gebelerin doğum haftası ile PAPP-A arasında zayıf ve negatif korelasyon saptandı. Grupların doğum şekilleri arasında fark bulunmadı. Gruplarda yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı açısından fark gözlenmedi. PAPP-A ve PAPP-A MoM değerleri ile yenidoğan yoğun bakım arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda GDM oranımızı %21.2 olarak saptadık ve saptanan hastalarda PAPP-A konsantrasyon değeri anlamlı olarak düşük bulunmuştur, ancak MoM değeri ile düzeltme yapıldığında anlamlı fark izlenmemiştir. Sonuçlarımız diğer yayınlarla da benzer olup literatürde PAPP-A' nın GDM öngörüsünde kullanımı ile ilgili farklı sonuçlar mevcuttur. Kesin bir yargıya varabilmek için hasta sayısının arttırılarak yeni çalışmalar yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To find out the correlation between first trimester maternal serum PAPPA, free β hCG, NT parameters with gestational diabetes and glucose intolerance which are the complications of pregnancy. Methods: Our study included 278 patients between 18-45 years with singleton pregnancies who attended to our hospital, Istanbul Health Sciences University Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Perinatology Department from 2014 and on for first trimester combined test and for 50 gr glucose challenge test. Patients who were included in this study were divided into 4 groups according to their 50 gr and 100gr glucose challenge tests' results. 50 gr GCT below 140 mg/dl were classified as the 1st group, 50 gr GCT (+) 100 gr (-) were the 2nd group, 50 gr GCT above 180 mg/dl or the ones diagnosed GDM by 100/75 gr GCT were the 3rd group, patients with only one high parameter on 100 gr GCT were assessed as the 4th group. These groups were evaluated and compared individually by first trimester combined test results, birth results and demographic traits. Results: PAPP-A levels in GDM group has been found significantly lower (p=0,015). Tough no difference was found when corrected with PAPP-A MoM values. There has been found poor and negative correlation between PAPP-A values and birth weeks of the patients. No difference was found according to delivery modes between the groups. No difference was found on neonatal intensive care unit need of the newborns. No correlation was found between PAPP-A and PAPP-A mom ratios and NICU need. Conclusion: Rate of GDM in our study was found 21.2% and patients who were diagnosed with GDM had significantly lower PAPP-A concentrations although there were no significant difference was found with corrected PAPP-A MoM ratios.Our results are similar with other studies tough there are different results found in the literature. To have an absolute opinion, we suggest new studies with increased number of patients.