Vajinismus tanısı ile izlenen kadınlarda premenstrüel disforik bozukluk sıklığının araştırılması
Frequency assessment of premenstrual dysphoric disorder in women diagnosed with vaginismus
- Tez No: 460136
- Danışmanlar: UZMAN MÜNEVVER HACIOĞLU YILDIRIM, UZMAN ÖZLEM ZEKİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Vajinismus, Premenstrüel Disforik Bozukluk, Sıklık, Vaginismus, Premenstrual Dysphoric Disorder, Prevalence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AMAÇ: Vajinismus ve premenstrüel disforik bozukluk ülkemizde kadınlarda sık görülen ve psikososyal açıdan benzer, cinsel organlar ile ilişkili bozukluklardır. Bununla birlikte vajinismus ve premenstrüel disforik bozukluk ilişkisini inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada vajinismus tanılı kadınlarda premenstrüel disforik bozukluk belirti şiddeti ve sıklığının vajinismus olmayan sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Araştırmaya Bakırköy Cinsel İşlev Bozuklukları polikliniğine Mart-Ağustos 2016 tarihleri arasında başvuran, DSM-IV-TR ölçütlerine göre vajinismus tanısı alan ve içerme ölçütlerini karşılayan ardışık 50 kadın ile herhangi bir cinsel işlev bozukluğu tariflemeyen 50 sağlıklı kadın alınmıştır. Gruplara cinsel işlev bozukluğu polikliniği olgu değerlendirme formu, premenstrüel disforik bozukluk değerlendirme formu, DSM IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu, Golombok Rust Cinsel Doyum Envanteri, Kadın Cinsel İşlev İndeksi, Premenstrüel Sendrom Ölçeği uygulandı. DSM-5 tanı ölçütlerine göre premenstrüel disforik bozukluk tanısı alan kadınlar izleme alınarak Premenstrüel Semptom Günlüğünü iki ay boyunca doldurmaları istendi. BULGULAR: Vajinismus tanılı kadınlarda sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında premenstrüel disforik bozukluk sıklığının arttığı görüldü. Yapılan korelasyon analizlerinde; Kadın Cinsel İşlev İndeksinde vajinismus lehine yorumlanan ağrı alt ölçek puanı ve Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeğinde vajinismus alt ölçek puanı ile Premenstrüel Sendrom Ölçeğinin alt ölçeklerinin tamamı arasında anlamlı ilişki olduğu saptandı. En sık premenstrüel şikayetler; depresif duygudurum, sinirlilik, şişkinlik hissi, yorgunluk olarak bulundu. SONUÇ: Vajinismus tanısı alan kadınlarda premenstrüel disforik bozukluk tanısı ve belirtileri normal kontrollere göre daha sıktır. Bu durum vajinismuslu kadınlarda tedavi sürecini etkileyebileceğinden premenstrüel şikayetlerin sorgulanarak premenstrüel disforik bozukluk tanısı alan kadınlara gerekli müdahalelerin yapılmasında fayda olacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Vaginismus and premenstrual dysphoric disorder are similar psychosocial situations both related to genital organs and are commonly seen in women in our country. However, the relationship between these two disorders has not yet been sufficiently investigated in the sexual medicine literature. In this study, it was aimed to assess the severity and frequency of premenstrual dysphoric disorder symptoms in women diagnosed with vaginismus and to compare these with healthy control subjects. METHOD: 50 women who were diagnosed with vaginismus according to DSM-IV-TR criteria with subsequent admissions to Sexual Dysfunctions Unit of Bakirkoy between March - August 2016 were recruited to study. The control group consisted of 50 healthy women who did not report any sexual complaints. The participants were evaluated with Sexual Dysfunctions Clinical Case Evaluation Form, Premenstrual Dysphoric Disorder Evaluation Form, Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders, Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction, Female Sexual Function Index and Premenstrual Syndrome Scale. Women who were diagnosed with premenstrual dysphoric disorder according to DSM-5 diagnostic criteria were followed up prospectively throughout the study period, and were asked to write a Premenstrual Symptom Diary for two months. RESULTS: The prevalence of premenstrual dysphoric disorder was found to be higher in women with vaginismus than in healthy controls. The most frequently reported premenstrual complaints were depressive mood, irritability, bloating and fatigue. The correlation analyses revealed a significant correlation between the pain subscale of Female Sexual Function Index which is interpreted in favor of vaginismus and vaginismus subscale of Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction, with all subscales of Premenstrual Syndrome Scale. CONCLUSIONS: Premenstrual dysphoric disorder is encountered more frequently in women diagnosed with vaginismus when compared to matched control subjects. Accompanying premenstrual dysphoric disorder symptoms may give rise to complications in the treatment process in vaginismus, we therefore recommend the premenstrual dysphoric disorder symptoms to be addressed and embraced in detail in order to make essential interventions in the context of an adequate treatment programme.