Diz osteoartritli hastalarda sarkopenik obezitenin klinik ve radyolojik değerlendirmesi ve ağrı, fonksiyon, denge ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
Clinical and radiological evaluation of sarcopenic obesity and its relationship with pain, function, balance and quality of life in patients with kneeosteoarthritis
  1. Tez No: 870439
  2. Yazar: ESRA NUR AÇIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDAL FUNDA YÜZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: diz osteoartriti, sarkopeni, sarkopenik obezite, knee osteoarthritis, sarcopenia, sarcopenic obesity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş ve Amaç: Son günlerde önemi giderek artan, yaşlı popülasyonun büyük bir kısmını ilgilendiren diz osteoartriti ve eşlik eden sarkopenik obezite birlikteliği ve ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi, denge ve düşme ile ilişkisi araştırılarak, yol açabileceği sorunlara dikkat çekmek ve bu konuda önlemler alınmasını sağlamak amacıyla çalışmamızı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Temmuz 2022- Temmuz 2023 tarihleri arasında polikliniğe başvuran 50-75 yaş arası, 3 aydan daha uzun süredir unilateral ve/veya bilateral diz ağrısı olan hastalar alınarak klinik ve radyografik olarak değerlendirildi. Çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan hastalardan evre ≥ 2 diz osteoartriti tanısı konulan, aynı zamanda vücut kütle indeksi (BMI) ≥ 30 kg/m2 olan hastalar sarkopeni açısından değerlendirildi. Hastaların demografik verileri, antropometrik ölçümleri ve kan tetkikleri kaydedildi. Ayrıca sarkopeni taraması için sarkopeni semptomları sorgulanıp SARC-F testi uygulandı. Sarkopeni tanısı, EWSGOP ve FNIH tarafından belirlenen kas gücü, kas kütlesi ve fiziksel performans testleri kullanılarak konuldu. Çalışmaya aldığımız hem diz osteoartriti hem obezitesi olan 102 hasta; sarkopeni tanısına göre çalışma ve kontrol grubu olarak 2'ye ayrıldı. Çalışma grubunda sarkopenik obezitesi olan hastalar, kontrol grubunda ise sarkopenik obezitesi olmayan hastalar yer aldı. Kas kütlesine yönelik vücut kompozisyon ölçümleri Dual-Enerjili X-ray Absorbsiometre (DEXA) cihazı kullanılarak yapıldı. Kas gücü; el kavrama kuvveti ve Sandalyeden Otur-Kalk testi ile değerlendirildi. Fiziksel performans 6 dakika yürüme testi ve 4 m olağan yürüme hızı ile değerlendirildi. Ağrı ve fonksiyonel durum değerlendirmesine yönelik Vizuel Analog Skala (VAS), Western Ontario ve McMaster Üniversitesi Osteoartrit İndeksi (WOMAC), Lequesne diz indeksi kullanıldı. Sarkopenik olan ve olmayan gruplar arasında denge değerlendirmesi TİNETTİ Denge Testi ile, düşme değerlendirmesi Düşme Etkinlik Ölçeği ile, yaşam kalitesi değerlendirmesi ise Euroqol-5D ile yapıldı. Bulgular: Tüm gruplara baktığımızda; hastaların %55.9'u kadın (n=57) ve %44.1'i erkektir (n=45). Tüm hastaların yaş ortalaması 60.05, ağırlık ortalaması 95.24, boy 1.62 (m) ve BMI ise 36.58 kg/m2 olarak saptanmıştır. Gruplar arasında demografik verilerde anlamlı farklılık saptamadık. Sarkopeni taraması için sorguladığımız sarkopeni semptomları ve SARC-F testinde sarkopenik obezitesi olan grupta istatistiksel anlamlı fark saptadık. Sarkopenik obezitesi olan grupta diğer gruba göre fiziksel performans ve kas gücü değerlendirmelerinde; el kavrama gücü ve yürüme hızının istatistiksel anlamlı düşük olduğunu, 5 kez otur kalk testi süresi ve 6 dakika yürüme testi mesafesinin istatistiksel anlamlı yüksek olduğunu tespit ettik. İki grup arasında ağrı ve fonksiyonu değerlendirdiğimizde VAS puanlarında anlamlı fark elde etmedik ancak WOMAC puanı ve Lequesne diz indeksinin sarkopenik obezitesi olan grupta istatistiksel anlamlı yüksek olduğunu bulduk. Yaşam kalitesini değerlendirdiğimizde Euroqol-5D öz bakım aktivitelerinde sarkopenik obezitesi olan grupta istatistiksel anlamlı düşüklük elde ettik. Denge değerlendirmesinde TİNETTİ denge ölçümlerinde iki grup arasında anlamlı fark saptamadık. Düşme korkusu açısından değerlendirdiğimizde sarkopenik obezitesi olan grupta düşme etkinlik ölçeği puanlarının istatistiksel anlamlı yüksek olduğunu tespit ettik. DEXA ölçümlerinde sarkopenik obezitesi olan hastalarda diğer gruba göre bacaklar yağ kütlesi, gövde yağ kütlesi, toplam yağ kütlesi ve yağ oranlarını istatistiksel anlamlı daha yüksek; kollar yağsız kütle, apendiküler iskelet kası kütlesi (ASM) (kg) ve ASM/BMI ölçümlerini ise istatistiksel anlamlı olarak daha düşük saptadık. Sonuç: Sarkopenik obezitesi olan diz OA'lı hastalarda, literatürle uyumlu olarak diz fonksiyonlarında ve yaşam kalitesinde bozulma, fiziksel performans testlerinde kötüleşme ve düşme riskinde artış bulduk. OA'da sadece vücut ağırlığı değil, vücut kompozisyonu da önemlidir. Sonuç olarak sarkopenik obezite, sarkopenik olmayan obeziteye göre diz OA'sı olan hastalarda ağrı, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve düşme riskiyle daha yakından ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: We planned our study to draw attention to the problems it may cause and to take precautions by investigating the association of knee osteoarthritis and accompanying sarcopenic obesity, which has become increasingly important in recent days and concerns a large part of the elderly population, and its relationship with pain, function, quality of life, balance and falls. Materials and Methods: In our study, patients between the ages of 50-75 who applied to the outpatient clinic between July 2022 and July 2023, with unilateral and/or bilateral knee pain for more than 3 months, were included and evaluated clinically and radiographically. Among the patients who met the inclusion criteria, patients who were diagnosed with stage ≥ 2 knee osteoartritis and had a body mass index (BMI) ≥ 30 kg/m2 were evaluated for sarcopenia. We recorded patients' demographic data, anthropometric measurements and blood tests. Additionally, for sarcopenia screening, symptoms of sarcopenia were queried and the SARC-F test was administered. Sarcopenia was diagnosed using muscle strength, muscle mass and physical performance tests determined by EWSGOP and FNIH. The 102 patients included in the study, who had both knee osteoarthritis and obesity, were divided into two groups, study and control, based on the diagnosis of sarcopenia. In the study group, patients with sarcopenic obesity were included, while in the control group, patients without sarcopenic obesity were included. Body composition measurements related to muscle mass were conducted using the Dual Energy x-ray Absorptiometry (DEXA) device. Muscle strength was assessed through handgrip strength and the Sit-to-Stand test. Physical performance was evaluated using the 6-minute walk test and normal walking speed over 4 meters. For pain and functional status assessment, the Visual Analog Scale (VAS), Western Ontario and McMaster University Osteoarthritis Index (WOMAC) and Lequesne knee index were utilized. Between the sarcopenic and nonsarcopenic groups, balance assessment was made with the Tinetti Balance Test, fall assessment was made with the Fall Efficacy Scale and quality of life assessment was performed using EuroQol-5D. Results: When looking at all groups; 55.9% of patients are female (n=57) and 44.1% are male (n=45). The average age of all patients was 60.05, average weight was 95.24 kg, height was 1.62 (m) and BMI was 36.58 kg/m2. We did not observe significant differences in demographic data among the groups. We detected a statistically significant difference in the sarcopenia symptoms and the SARC-F test, which we questioned for sarcopenia screening in the group with sarcopenic obesity. In the group with sarcopenic obesity, compared to the other group, we found statistically significantly lower handgrip strength and walking speed in muscle strength assessments. Additionally, the Sit-to-Stand test duration was statistically significantly higher and the distance covered in the 6-minute walk test was statistically significantly longer. We did not obtain a significant difference in VAS scores when evaluating pain and function between the two groups. However, we found that the WOMAC score and Lequesne knee index were statistically significantly higher in the group with sarcopenic obesity. When we evaluated the quality of life, we found a statistically significant decrease in EuroQol-5D self-care activities in the group with sarcopenic obesity. We did not find a significant difference between the two groups in balance assessments using the Tinetti balance measurements. When evaluating fear of falling, we found that the Fall Efficacy Scale scores were statistically significantly higher in the group with sarcopenic obesity. In DEXA measurements, patients with sarcopenic obesity had statistically significantly higher leg fat mass, trunk fat mass, total fat mass and fat percentages compared to the other group. Additionally, measurements of arm lean mass, appendicular skeletal muscle mass (ASM) in kilograms and ASM/BMI ratio were statistically significantly lower. Conclusion: In patients with knee OA and sarcopenic obesity, we found deterioration in knee functions and quality of life, worsening in physical performance tests and an increased risk of falls, consistent with the literature. In OA, not only body weight but also body composition is important. In conclusion, sarcopenic obesity is more closely associated with pain, functional status, quality of life and fall risk in patients with knee OA than non-sarcopenic obesity.