Akut koroner sendrom hastalarında geleneksel risk faktörlerinin yaşlara göre dağılımının ortaya konulması
Determining of the distribution of traditional risk factors according to age in acute coronary syndrome patients
- Tez No: 460226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL OKUYAN, UZMAN MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Koroner Arter Hastalığı, risk faktörleri, Acute Coronary Syndrome, Coronary Artery Disease, Risk factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar tüm dünyada önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Kardiyovasküler hastalıklardan korumanın yeterli düzeyde olması bu hastalığı taşıyan olgulardaki risk faktörü dağılımının iyi bilinmesiyle yakından ilişkilidir. Bu çalışmada akut koroner sendrom hastalarında risk faktörlerinin yaş grupları ve diğer faktörlere göre analizinin yapılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 01.05.2016-15.07.2016 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Servisi ve Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'ne akut koroner sendrom tanısı ile kabul edilen toplamda 270 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan her hastanın cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim durumu, diyabet, hiperkolesterolemi, hipertansiyon, aile öyküsü, sigara içme öyküsü, Framingham risk skoru ve SCORE risk skorlaması sonucu ile lipid profili değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgulara göre; hastaların %69,63'ü erkek, %30,37'si kadın idi. Tüm hastaların %8,89'u 30-40 yaş grubunda, %19,26'sı 41-50 yaş grubunda, %30'u 51-60 yaş grubunda, %41,85'i ise >60 yaş grubunda idi. >60 yaş grubunda NSTEMI varlığı anlamlı şekilde yüksek bulundu. 30-40 yaş grubunda ise STEMI varlığının yüksek oranda olduğu gözlendi. DM ve HT varlığı >60 yaş grubunda yüksekken, genç yaş gruplarında düşük oranda görüldü. Genç yaş gruplarında sigara içiciliği anlamlı şeklinde yüksek bulundu. 30-40 yaş grubunda Framingham ve SCORE puan ortalamaları anlamlı şekilde düşük bulundu. NSTEMI grubunda Framingham ve SCORE risk puan ortalamalarının ise anlamlı şekilde yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca kadınlarda HT ve DM sıklığının erkeklere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu izlendi. Sonuç: Çalışmanın sonucunda Akut Koroner Sendrom risk faktörlerinin görülme sıklığının yaş gruplarına ve cinsiyete göre farklılıklar gösterdiği ortaya konulmuştur. Genç yaş grupları dahil tüm hastaların kardiyovasküler açıdan risk değerlendirmeleri yapılarak koruyucu hekimlik kapsamında risk faktörlerine etkin bir şekilde müdahale edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular diseases are one of the important reasons for mortality and morbidity. Knowing distribution of risk factors among the individuals are closely associated with adequate prevention of cardiovascular diseases. In this study, the aim was to analyze risk factors for acute coronary syndrome in relation to the different age groups and other factors. Material and Methods: 270 patients were included in this study and the patients were recruited from Bagcilar Egitim ve Arastirma Hastanesi Cardiology Department and Coronary Intensive Care Unit in between 01.05.2016-15.07.2016. Those patients had the diagnosed of Acute Coronary Syndrome. For each participant of this study; gender, age, income level, education, diabetes, hypercholesterolemia, hypertension, family history, smoking status, Framingham risk scores, SCORE risk score results, and lipid panel were evaluated. Findings: In this study, 69,63% of the sample was male, and 30,37% of was female. Among all participants, 8,89% was at the 30-40 of age group, 19,26% was at the 41-50 age group, 30% was at the 51-60 of age group, and 41,85% was more than 60 years of age group. Having NSTEMI was significantly associated with being older than 60 years of age. At the age of 30-40 age group, STEMI was higher compared to other age groups. diabetes mellitus and hypertension were higher for the participants older than 60 years of age, and lower for the participants younger than the age of 60. In young age groups, smoking status was higher significantly. At the age group of 30-40, Framingham score and SCORE mean points were significantly lower compared to other age groups. For the participants with NSTEMI, Framingham and SCORE mean risk scores were significantly lower. Also, female participants had a significant higher chance of having DM and HT than men. Conclusion: This study showed that prevalence of risk factors for Acute Coronary Syndrome shows variation in relation to age groups and gender. It is important to evaluate the patients, including young age groups, regarding their risk status of cardiovascular disease, and it is important to intervene to patients' risk factors efficiently within the scope of preventive medicine.