Yeni nesil oral antikoagülanların diş çekimi sonrası kanama üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparasion between effects of new types of oral anticoagulants on bleeding after tooth extraction
- Tez No: 460235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE BENLİDAYI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş Çekimi, Warfarin, Kanama, Yeni Nesil Oral Antikoagülanlar, Tooth Extraction, Warfarin, Bleeding, New Generation Oral Anticoagulants
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Antikoagülanlar; venöz tromboembolizm riski (geçirilmiş tromboembolizm hikayesi, immobilize hastalar, majör cerrahi sonrası, hamilelik vb.) veya embolik inme riski (atrial fibrilasyon hastaları, protetik kalp kapağı taşıyanlar) olan hastalarda sıklıkla kullanılan ilaçlardır. Antikoagülan terapide, en sık kullanılan ilaçlardan biri oral yolla alınan warfarindir. Ancak warfarin kullanımı, etkisinin geç başlaması, ilaç dozunun kişiye göre ayarlanma gereksinimi, bir çok ilaç ve yiyecek ile etkileşiminin olması ve düzenli monitorizasyon ve doz ayarlaması gerektirmesi gibi dezavantajlara sahiptir. Tüm bu dezavantajların ve zorlukların elimine edilmesi amacıyla dabigatran etexilate (direkt trombin inhibitörü), rivaroksaban ve apiksaban (Faktör X inhibitörü) isimli yeni nesil oral antikoagülanlar geliştirilmiştir. Diş çekimi gibi minör cerrahi girişimlerin warfarin kesilmeden yapılmasını öneren araştırmalar olsa da yeni nesil oral antikoagülanlar ile ilgili yeterli sayıda çalışma mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı warfarin ve yeni nesil oral antikoagülan kullanan hastalarda ilaç kesilmeden yapılan diş çekimi sonrasındaki kanama miktarlarını ve çekim sonrası dönemde oluşan komplikasyonları değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Araştırmada 3 çalışma ve 1 kontrol grubu bulunmaktadır. Grup 1: Direkt trombin inhibitörü (Dabigatran) kullananlar. Grup 2: Faktör Xa inhibitörü (Rivaroksaban, Apiksaban) kullananlar. Grup 3: K Vitamini antagonisti (Warfarin) kullananlar. Grup 4: Sistemik hastalığı olmayan ve ilaç kullanmayan bireyler (Kontrol Grubu) Tüm gruplarda diş çekimi yapıldıktan sonraki 20 dakika boyunca meydana gelen kanama miktarı ölçüldü. Ölçüm sonrası bütün gruplarda kanama kontrolü için lokal hemostatik ajanlar kullanıldı. Diş çekimi sonrası 2. ve 7. günlerde hastalar tekrar kontrole çağırılarak kanama durumu değerlendirildi. Gruplar arasında kanama miktarları ve komplikasyonlar istatistiksel yöntemler ile karşılaştırıldı. Elde edilen bulgulara göre oral antikoagülan kullanan hastalarda ilaç kesilmeden diş çekiminin yapılması durumunda kanama ile ilgili önemli bir komplikasyon oluşmadığı belirlendi. Diğer yandan gruplar arasında diş çekimi sonrası ölçülen kanama miktarı ve kanama komplikasyonları karşılaştırıldığında yeni nesil oral antikoagülanlar (Grup 1 ve Grup 2) ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenirken warfarin kullanan hastalalarda diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak daha fazla kanama miktarı ölçüldü. Sonuç olarak, yeni nesil oral antikoagülan kullanan hastalarda diş çekimi gibi minör kanama riski taşıyan işlemlerden önce ilaca ara verilmesine veya değiştirilmesine gerek yoktur. Warfarin kullanan hastaların diş çekimi öncesi INR değeri mutlaka değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Anticoagulants are commonly used drugs in patients at risk of venous thromboembolism (history of previous thromboembolism, immobilized patients, major surgery, pregnancy etc.) or at risk of embolic stroke (atrial fibrillation patients, prosthetic heart valve carriers). Warfarin is the most commonly prescribed oral anticoagulant however it has many disadvantages such as delayed onset of action, need of dosage regulation, interaction between some food or another drugs and need of regular monitorisation. In order to eliminate such disadvantages and difficulties new generation oral anticoagulants dabigatran etexilate (direct trombin inhibitor), rivaroxaban and apixaban (Faktör X inhibitors) were developed. The management of patients taking warfarin who require dental extractions/oral surgery is well known in the literature. However, only limited amount of clinical studies taking new generation oral anticoagulants who require dental extractions/oral surgery have been documented. The aim of this prospective, observational study is to compare the amount of bleeding and postoperative complications after dental extractions in patients taking warfarin, direct thrombin inhibitors and factor Xa inhibitors. The study was composed of 3 study groups and a control group: Group 1 (n=17): Patients taking direct thrombin inhibitor (dabigatran etexilate), Group 2 (n=21): Patients taking direct factor Xa inhibitor (either rivaroxaban or apixaban) Group 3 (n=22): Patients taking warfarin Group 4 (n=24): Patients taking no anticoagulants (control group). The amount of bleeding were measured among all groups during 20 minutes period following tooth extraction. Local heamostatic agents were used in all groups after the measurements. The bleeding complications were evaluated on the 2nd and 7th postoperative day. The amount of bleeding and the complications were compared statistically among groups. The outcome of the present study showed that, there is not any significant risk of bleeding after tooth extraction without stopping of oral anticoagulant medication. There was not statistically significant differences between new generation oral anticoagulants (Group 1 and Group 2) and control group in terms of amount of bleeding and bleeding complications. On the other hand, significantly more amount of bleeding was measured in warfarin group when compared with the other groups. In conclusion, there is no need to stop or change the new generation oral anticoagulant therapy before the procedures with minor bleeding risk such as tooth extraction . However, INR of the patients on coumadin should be evaluated before tooth extraction.