Antitrombotik ve antikoagülan ilaç kullanan hastaların konsültasyon sonuçlarının oral cerrahi öncesi değerlendirilmesi
Evaluation of consultation results of patients using antithrombotic and anticoagulant drugs before oral surgery
- Tez No: 793224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR GÜLŞEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antitrombotik-antikoagülan ilaçlar, oral cerrahi, konsültasyon, Antithrombotic-anticoagulant drugs, oral surgery, consultation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızın amacı çeşitli sebeplerle antikoagülan ve antitrombotik ilaç kullanan hastalar için oral cerrahi işlem öncesi yazılan konsültasyonlarla ilişkili verileri sunmak ve bu bireylerin oral cerrahi işlem sırasındaki risk durumlarını incelemektir. Konsültasyona gönderilen hastaların, yaş ve cinsiyet dağılımları, hastalara tıp hekimince önerilen medikal düzenleme protokolleri oransal olarak incelenmiştir. Bu çalışma; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalına 15/01/2022 - 15/06/2022 tarihleri arasında oral cerrahi tedavi için başvuran kardiyovasküler hastalıklar sebebiyle antitrombotik veya antikoagülan tedavi altında olan 300 hastanın, tedavi öncesinde birimde görev yapan hekimler tarafından yazılıp kardiyoloji tarafından cevaplanan konsültasyon formlarının prospektif olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Çalışmaya 18 yaş üstündeki hastalar dahil edilmiştir. Hastaların yaşları 23 ile 85 yıl arasında değişmekte olup ortalama 62.05±10.62 yıldır. Hastaların %39'u (n=117) kadın, %61'i (n=183) erkektir. Hastaların %17.3'ü (n=52) antikoagülan, %46.7'si (n=140) antitrombotik, %12.3'ü (n=37) yeni nesil antikoagülan, %23.7'si (n=71) ise kombine tedavi almaktadır. Hastaların %18.7'sinde (n=56) rejim değişikliği gerçekleştirilirken, %54'ünün (n=162) rejimine ara verilmiş, %27.3'ünün (n=82) ise rejimine devam edilmiştir. En sık kullanılan ilaçlar ASA ve Klopidogrel'dir. En sık ara verilen ilaçlar %38.3 (n=62) ile ASA ve %37 (n=60) ile Klopidogrel'dir. Konsülte edilen hastaların %57,7' si(183 hasta) yüksek risk grubundadır ve bu hastaların konsülte edilmesi cerrahi açıdan doğru bir karardır. Yüksek risk grubunun yaş cinsiyet ve kullanılan ilaçla ilişkisi vardır bu hastaların tespit edilmesi önemlidir. Yeni nesil antikoagülan veya tek başına ASA ya da Klopidogrel kullanan hastaların kanama riski düşüktür ve işlem öncesi rejime ara verilmesine gerek yoktur. Antitrombotik ve antikoagülan kullanan hastalarda oral cerrahi tedavi öncesi kullanılan ilaçlar açısından düzenleme ya da değerlendirme yapılması bilimsel kanıtlardan yola çıkılarak oluşturulan kılavuzla olmaktadır. Olası kanama komplikasyon risklerinin azaltılması ve tedavilerin standartlaştırılması için otoritelerce hazırlanan kılavuzların takip edilmeleri son derece önemlidir. Bu bağlamda hekimler güncelleştirmeleri takip etmelidirler.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to present the data regarding the consultations written before oral surgery of patients using anticoagulant and antithrombotic drugs for various reasons and to examine the risk status of these individuals during oral surgery. The age and gender distribution of the patients sent for consultation and the medical arrangement protocols recommended by the medical doctor to the patients were examined in proportion. This work; The physicians working in the unit before the treatment of 300 patients who applied to Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Dentistry, Oral and Maxillofacial Surgery Department for oral surgical treatment between 15/01/2022 and 15/06/2022, were under antithrombotic or anticoagulant treatment due to cardiovascular diseases. The study was conducted by prospectively examining the consultation forms written by and answered by the cardiology.Patients over the age of 18 were included in the study. The ages of the patients ranged from 23 to 85 years, with a mean of 62.05±10.62 years. 39% (n=117) of the patients were female and 61% (n=183) were male. 17.3% (n=52) of the patients received anticoagulant, 46.7% (n=140) antithrombotic, 12.3% (n=37) new generation anticoagulant, and 23.7% (n=71) combined treatment. While the regimen was changed in 18.7% (n=56) of the patients, the regimen was interrupted in 54% (n=162) and continued in 27.3% (n=82). The most commonly used drugs are ASA and Clopidogrel. The most frequently interrupted drugs were ASA with 38.3% (n=62) and Clopidogrel with 37% (n=60). 57.7% of the consulted patients (183 patients) are in the high-risk group and it is a correct surgical decision to consult these patients. The high-risk group has a relationship with age, gender and the drug used, and it is important to identify these patients. Patients using new generation anticoagulants or ASA or Clopidogrel alone have a low risk of bleeding and do not need to interrupt the pre-procedural regimen. In patients using antithrombotic and anticoagulant drugs, the regulation or evaluation of drugs used before oral surgery is done with a guideline created based on scientific evidence, and it is thought-provoking that these guides are constantly updated and although they are easy to access, there are still non-standard applications. It is extremely important to follow the guidelines prepared by the authorities in order to reduce the risks of possible bleeding complications and to standardize the treatments. In this context, physicians should follow the updates.