Serebral palsili çocuklarda alt ekstremite robotik rehabilitasyon tedavisinin spastisite ve elektrofizyolojik bileşenleri ile fonksiyonel bağımsızlık üzerine etkisi
The effect of lower extremity robotic rehabilitation therapy on spasticity and electrophysiological components and functional independence in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 460263
  2. Yazar: YAĞMUR POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER KUTAY ORDU GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Rehabilitasyon, Robotik, Spastisite, Fonksiyonel, H refleksi, Cerebral palsy, Rehabilitation, Robotics, Spasticity, Functional, H reflex
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı SP tanılı hastalarda konvansiyonel fizik tedaviye ek olarak uygulanan alt ekstremite robotik rehabilitasyon tedavisinin spastisite ve fonksiyonel durum üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Araştırmaya T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi'nde, Şubat 2016-Mayıs 2016 tarihleri arasında yatarak rehabilitasyon programına alınan, pediatrik nörolog tarafından serebral palsi tanısı konulmuş 30 hasta alındı. Çalışmaya 3-16 yaş arası, femur uzunluğu >25 cm olan, son 1 ay içerisinde alt ekstremite kaslarına botilinum toksin enjeksiyonu uygulanmamış, son 1 ay içerisinde alt ekstremitede ortopedik operasyon yapılmamış olan, ciddi sistemik hastalık öyküsü olmayan, alt ekstremitelerde kırık öyküsü olmayan, alt ekstremitelerde cilt lezyonu ve aktif cilt enfeksiyonu olmayan, alt ekstremitelerde ciddi kontraktürü olmayan, kooperasyon kurulabilen SP tanılı çocuklar dahil edildi. Çalışmaya dahil olan tüm hastalar konvansiyonel fiziksel tıp ve rehabilitasyon tedavisi ve bu programa ek olarak her bir seans 45 dakika olmak üzere RoboGait eksoskeleton egzersiz robotunda 10 seanstan oluşan alt ekstremite robotik rehabilitasyon tedavi programına alındı. Hastaların tedavi öncesi ayrıntılı olarak hastalık ilişkili anamnezleri alınıp, ayrıntılı kas iskelet sistemi ve nörolojik sistem muayenesi yapıldı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası spastisitesi Modifiye Ashworth Skalası ile, fonksiyonel durumu tedavi öncesi ve sonrası Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (PFBÖ) ve Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi ölçeği (KMFSS) ile, selektif motor kontrol seviyesi Boyd & Graham Skalası ve Modifiye Trost Skalası ile değerlendirildi. Bunlara ek olarak hastalarda tedavi öncesi ve sonrası EMG ile Hoffman refleksi (latans, amplitüd, H/M oranı) değerlendirildi. Bulgular: İncelenen 30 hastanın yaş ortalaması 8,62±3,83 (min:3-maks:15) yıl olup 15'i (%50) kız, 15'i (%50) erkekti. Hastaların tanı yaşı ortalaması 1,55± 0,78 (min:0-maks:3) yıldı. Etiyolojide %29,9'unda multifaktöriyel, %26,6'sında preterm eylem, %16,7'sinde asfiksi, %6,7'sinde kernikterus, %6,7'sinde konvulziyon, %6,7'sinde mekonyum aspirasyonu ve %6,7'sinde serebral lezyon tespit edildi. Hastaların %46,7'si spastik bilateral hemiplejik tipte, %30,0'u spastik diplejik tipte, %20,0'si spastik hemiplejik tipte ve %3,3'ü mikst tipte idi. Hastaların boy uzunluğu ortalaması 125,03±19,51 (min:89-maks:165) cm, vücut ağırlığı ortalaması 26,29±10,77 (min:11,3-maks:50,0) kg,VKİ rtalaması 16,09±2,49 (min:12,3- maks:20,8) kg/m2'ydi. İncelenen hastaların %46,7'sine herhangi bir ortopedik girişim yapılmazken %20,0'ına bir kez, %33,3'üne ise birden çok kez ortopedik girişim yapılmıştı. %33,3'üne daha önce hiç botilinum toksini uygulanmamışken, %33,3'üne bir kez, %33,3'üne ise birden çok kez botilinum toksini uygulanmıştı. Hastaların fonksiyonel durumu, tedavi öncesine göre tedavi sonrası KMFSS'ye göre anlamlı değişiklik göstermezken (p>0,05); PFBÖ'ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzelme gösterdi (p0,05). Hastaların tedavi öncesine göre tedavi sonrası ayak bileği plantar fleksör kaslarına ait MAS skoru ile alt ekstremite bileşik MAS skoru anlamlı olarak düşerken (p0,05). Olguların tedavi öncesine göre tedavi sonrasında R1 ve R2 popliteal açılarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma görüldü (sırasıyla p=0,007, p=0,002). İncelenen hastalarda tedavi öncesine göre tedavi sonrası H refleksi latansı ve amplitüdü ile H/M oranındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Ortopedik girişim yapılan ve yapılmayanlar arasında hem tedavi öncesindeki hem de tedavi sonrasındaki R1 ve R2 popliteal açıları, H refleksi latansı, H refleksi amplitüdü, H/M oranı ve PFBÖ skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ortopedik girişim yapılan ve yapılmayan hastalar arasında H/M oranı farkı, H amplitüd ve latans farkı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0,017, p=0,034, p=0,019). İncelenen hastalardan botilinum toksini uygulanan ve uygulanmayanlar arasında hem tedavi öncesinde hem de sonrasında R1 ve R2 popliteal açıları, H refleksi amplitüdü, H refleksi latansı, H/M oranı ve PFBÖ skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları serebral SP'li çocuklarda konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanan alt ekstremite robotik rehabilitasyon tedavisinin, alt ekstremitelerde spastisiteyi azalttığını ve çocuğun fonksiyonel kapasitesini artırdığını göstermiştir. Sonuç olarak; alt ekstremite robotik rehabilitasyon uygulamasının etkin bir tedavi modalitesi olduğunu ve uygun hastalarda uygulanan rehabilitasyon programına eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of lower extremity robotic rehabilitation therapy (LERRT) in addition to conventional physical therapy on spasticity and functional status in patients with CP. Materials and Methods: We studied on 30 patients with cerebral palsy diagnosed by the pediatric neurologist who were admitted to the inpatient rehabilitation program between February 2016 and May 2016 at the T.C. Ankara Physical Therapy and Rehabilitation Training and Research Hospital Pediatric Rehabilitation Unit. The subjects were 3-16 years of age with femur length> 25 cm, no botulinum toxin injection to the lower extremity muscles in the last 1 month, no orthopedic operation in the lower extremity in the last 1 month, no severe systemic disease on the lower extremity, with no skin lesions in the limbs ,active skin infections or severe contracture in the lower extremities. All patients included in the study were subjected to conventional physical medicine and rehabilitation therapy and in addition to this program, a 45-minute session of robotic rehabilitation therapy was performed on the lower extremity consisting of 10 seans in the RoboGait exoskeleton exercise robot. Patients had detailed disease-related anamnesis before treatment, detailed musculoskeletal and neurological examination. Before and after treatment, spasticity was assessed with Modifiye Ashworth Scale, functional status was assessed with Pediatric Functional Independence Measure (WeeFIM) and Gross Motor Function Classification System Scale (GMFCS), The selective motor control level was assessed using the Boyd & Graham Scale and the Modified Trost Scale. In addition, EMG and Hoffman reflexes (latency, amplitude, H / M ratio) were evaluated before and after treatment in patients. Results: The mean age of the 30 patients examined was 8,62 ± 3,83 (min: 3- max: 15) years and 15 (50%) were female and 15 (50%) were male. Mean age of diagnosis of the patients was 1,55 ± 0,78 (min: 0-max: 3) years. The etiology was multifactorial in 29.9%, prematurity in 26.6%, asphyxia in 16.7%, kernicterus in 6.7%, convulsions in 6.7%, meconium aspiration in 6.7% and 6.7% had cerebral lesions. 46.7% of the patients were spastic bilateral hemiplegic type, 30.0% were spastic diplegic type, 20.0% were spastic hemiplegic type and 3,3% were mixed type. The average height of the patients was 125,03 ± 19,51 (min: 89-max: 165) cm, body weight average was 26,29 ± 10,77 (min: 11,3-max: 50,0) and body mass index (BMI) average was 16, 09 ± 2.49 (min: 12.3-ax: 0.8) kg / m 2. Of the patients examined, 46.7% id not have any orthopedic intervention, 20.0% performed once, and 33.3% had multiple orthopedic interventions. 33,3% had never been treated with botulinum toxin, 33,3% once and 33,3% had botulinum toxin more than once. According to GMFCS, the functional status of the patients did not show any significant change after LERRT compared to pre-LERRT (p> 0,05); there was statistically significant improvement according to WeeFIM (p 0.05). The MAS score of ankle plantar flexor muscles and the lower extremity composite MAS score decreased significantly after treatment (p 0.05). There was a statistically significant decrease in the popliteal angles of R1 and R2 after treatment (p = 0.007, p = 0.002, respectively). There was no statistically significant difference in H reflex latency and amplitude and H / M ratio after the treatment according to the treatment before the treatment (p> 0,05). There was no statistically significant difference between the patients with and without orthopedic intervention in terms of the popliteal angles of R1 and R2, H reflex latency, H reflex amplitude, H / M ratio and WeeFIM scores before and after treatment (p> 0,05). There was a statistically significant difference between H / M ratio,H amplitude and latency difference between the patients with or without orthopedic intervention (p = 0,017, p = 0,034, p = 0,019, respectively). There was no statistically significant difference between the patients treated with and without botulinum toxin before and after treatment with respect to popliteal angles R1 and R2, H reflex amplitude, H reflex latency, H / M ratio and WeeFIM scores (p> 0,05) Conclusion: Our study results show that lower extremity robotic rehabilitation therapy in addition to conventional treatment in children with CP reduces spasticity in the lower limbs and increases the functional capacity of the child. As a result; we think that lower extremity robotic rehabilitation is an effective treatment modality and should be added to the rehabilitation program applied in appropriate patients.