Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS)'nda serum 25-oh vitamin d seviyelerinin belirlenmesi ve ouas şiddeti ile ilişkisi
25-oh vitamin d levels in obstructi̇ve sleep apnea syndrome (OSAS) and relation between osas severity
  1. Tez No: 460319
  2. Yazar: ÖZGE YAĞCIOĞLU YASSA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME FÜSUN DOMAÇ, DOÇ. DR. GÜLAY KENANGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: 25(OH) Vitamin D, Apne-Hipopne Ġndeksi, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Polisomnografi, 25(OH) Vitamin D, Apnea-hypopnea index, Obstrucitve Sleep Apnea Syndrome, Polysomnography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Giriş ve Amaç: Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu (OUAS) sık görülen, önemli metabolik, nörokognitif ve kardiyovasküler sonuçları olan uykuda solunum bozukluğu hastalığıdır. Vitamin D eksikliği ile uyku bozuklukları arasındaki iliĢkiyi inceleyen çok sayıda araĢtırma mevcuttur. Nedensellik veya sonuç iliĢkisinin objektif olarak incelenebilmesi için homojenize gruplarda yapılmıĢ gözlemsel çalıĢmalara ihtiyaç vardır. Bu çalıĢmada 25- OH vit D seviyesini etkileyebilecek faktörlerin en aza indirildiği bireylerde OUAS Ģiddeti ile 25-OH vit D düzeyleri arasındaki iliĢkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Polisomnografi (PSG) tetkikine göre OUAS tanısı konulan ve kontrol grubu olarak da PSG sonucunda OUAS saptanmayan, herhangi bir sistemik hastalığı olmayan, vitamin D tedavisi veya desteği almamıĢ 50 yaĢ altı 120 erkek bireyde serum 25-OH vit D düzeyleri incelendi Vitamin D düzeylerinin dağılımları ağır eksiklik, eksiklik, yetersizlik ve yeterlilik olarak belirlendi. OUAS Ģiddetine göre hasta ve kontrol gruplarına ayrıldı. Apne-Hipopne indeksi (AHI) < 5 olanlar kontrol grubu olarak alındı. AHI: 5-14 hafif, 15- 29 orta, 30 ve üzeri ağır OUAS olarak değerlendirildi. Gruplar arasında 25-OH vit D düzeyinin farklılık gösterip göstermediği araĢtırıldı. Ġstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında serum vitamin D ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıĢtır (p=0.567). OUAS alt grupları arasında yapılan karĢılaĢtırmada da farklılık saptanmamıĢtır (p=0,86). Hasta ve kontrol grubu arasında ve OUAS alt grupları arasında yapılan karĢılaĢtırmalarda vitamin D düzeylerinin dağılımları ağır eksiklik, ix eksiklik, yetersizlik ve yeterlilik açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıĢtır (sırasıyla; p=0,561, p=0,786; p>0,05). OUAS grubunda Horlama indeksi ile vitamin D arasında istatistiksel olarak anlamlı iliĢki ve negatif yönde düĢük korelasyon saptanmıĢtır (r=-0,211; p=0,024; p0,05). Sonuç: Vitamin D eksikliği Obstrüktif Uyku Apnesi Ģiddetini değiĢtiren bir neden değildir. OUAS'ın sebep olduğu yaĢam tarzı değiĢikliklerinin bir sonucu olabilir. Fiziksel aktivite ve diyet alıĢkanlıklarının da benzer tutulduğu daha geniĢ vaka sayılı ve uzun süreli gözlemsel epidemiyolojik çalıĢmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a common breathing related sleep disorder with significant metabolic, neurocognitive and cardiovascular consequences. There are a large number of studies that have investigated the relationship between vitamin D deficiency and sleep disorders. There is a need for observational studies in homogeneous groups in order to objectively investigate the cause and effect relationship. In this study, it was aimed to analyze the relationship between OSAS severity and 25-OH vit D levels among the participants whose features affecting vit D levels were minimised. Materials and Methods: Serum 25-OH vit D levels in 120 OSA patients diagnosed according to polysomnography (PSG) test and in OSA patients without PSA, without any systemic disease and without vitamin D treatment or support were examined. The distributions of vitamin D levels were determined as severe deficiency, deficiency, insufficiency and sufficiency. Patients were was divided into patients and control groups according to the OUAS severity. Apneahypopnea index (AHI) 30 were considered as mild, moderate and severe, respectively. It was investigated whether 25-OH vit D levels differed between groups. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Results: There was no statistically significant difference in serum vitamin D levels between the patient and control groups (p=0.567). Similarly, there was no difference in OSAS subgroup comparisons (p=0.86). There was no statistically significant difference in the distribution xi of vitamin D levels between the patient and control groups and also OSAS subgroups (p=0,561, p=0,786, p>0,05) in terms of severe deficiency, deficiency, insufficiency and adequacy. There was a statistically significant correlation between the snoring index and vitamin D in the OSAS group representing a low correlation in the negative direction (r = - 0,211, p = 0,024, p 0.05). Conclusion: Vitamin D deficiency is not a cause that changes the severity of Obstructive Sleep Apnea. It may be a result of lifestyle changes that OSAS is causing. There is a need for long-term observational epidemiologic studies in a larger cohort with similar physical activity and dietary habits.