Acil serviste ağrı şikayeti ile başvuran hastalara verilen tedavi etkinliğinin ve hasta memnuniyetinin araştırılması
The effecti̇veness of treatment of patients admi̇tted to the emergency medi̇ci̇ne complaint of pain and patient satisfaction investigation
  1. Tez No: 918365
  2. Yazar: AYNUR YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. UMUT YÜCEL ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, ağrı, analjezi, ağrı şiddeti
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yurtseven, A. Acil servise ağrı şikâyeti ile başvuran hastalara verilen tedavi etkinliğinin ve hasta memnuniyetinin araştırılması. S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği, Uzmanlık Tezi, ANKARA, 2011 Amacımız: Acil serviste ağrı şikayeti ile başvuran hastalara yeterli tedavi verilip verilmediğinin ve hasta memnuniyetinin gösterilmesidir. Bu prospektif çalışma 9 - 12 Mayıs 2011 tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis'inde yapılmıştır. Toplam 2931 hasta başvurmuş, araştırma kriterlerine uyan 876 hasta çalışmaya alınmıştır. Çalışma acil servis doktorlarına hastalara verilen tedaviyi etkilememesi için anlatılmadı. Bunların % 46.9'u erkek, % 53.1'i kadındı. Yaşlar 18-88 arasındaydı ve ortalaması 40,7 olarak bulundu. Çalışmaya alınan hastaların sadece % 6,4'ü yüksek okul mezunuydu. En sık başvuru sebebi karın ağrısıydı. En sık kullanılan ilaç NSAİİ grubu ilaçlardı. Opioid grubu ilaç kullanımı sadece % 0.2 oranındaydı. Hastaların % 21,1'ine analjezik tedavi verilmedi. Hastaların % 62,6'sı ilk bir saat içinde tedavi alıp taburcu oldu. Ortalama acil serviste kalış süresi 60 dakika olarak tespit edildi. Geliş ağrı skoru 7, çıkış ağrı skoru 5 olarak tespit edildi. Acil serviste uzun süre kalan hastaların ağrı şiddetindeki değişiklik daha fazla olarak görüldü. Ağrı şiddeti ile yaş, cinsiyet, öğrenim düzeyi ve ağrı süresi ile ilişki bulunamadı. Özellikle travma grubu hastaların ağrı şiddetinde değişiklik gözlenmedi. Hastaların % 46'sının çok memnun, % 19 'unun ise menuniyetsiz olarak hastaneden taburcu olduğu görüldü. Çalışmamız daha önce diğer ülkelerde yapılmış olan çalışmalarla benzer özellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
7. ABSTRACT Yurtseven, A. The Effectiveness of the Treatment of Patients Admitted to the Emergency Medicine Complaint of Pain and Patient Satisfaction Investigatıon The Ministry of health, Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, the Department of Emergency Medicine, Emergency Medicine Thesiss,Eğitim ve Araştırma, ANKARA, 2011 Our purpose: Given adequate treatment in the emergency department patients presenting with complaint of pain and patient satisfaction demonstrated. This prospective study was conducted between 9-12 May 2011 in Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, the Department of Emergency Medicine. Total patent admitted 2931 and 876 patient research criteria. This study didn't say to emergency doctors for treatment affect. 46,9 % of patients were men and 53,1 % of patient were woman. The mean age was 40,7 and distribution range was 18-88. The patient included in the study only 6,4 % was a graduate of the university. The most common presentation was abdominal pain. NSAIDs most commanly used drug. Use of opioid was only 0, 2 %. 21,1 % of patients didn't treate with analgesic. In treated patients, 62, 2 % was discharged within the first hour. Average 60 minutes was found to be in the emergency department length of stay. Arrival pain score was 7, output pain score was found in 5. Long-stay patients in the emergency department pain scores were more likely to change. Severity of pain did not found relatıonship with age, sex, between time and educatıon level. Especially pain intensity change was observed in tavma patients. 46 % of patients satisfied and 19 % not-satisfied discharged from hospital. Our study is similar propertıes with other studies of another country.