Septik diz protezlerinde iki aşamalı revizyon protezi yapılan hastaların klinik ve radyolojik sonuçları
Clinical and radiological outcomes of the second stage revision knee arthroplasty in infected primary knee arthroplasty
- Tez No: 460351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZTÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: enfekte diz protezi, iki aşamalı revizyon, infected knee arthroplasty, two stage revision
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: 2011-2016 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde enfekte diz protezi tanısı ile iki aşamalı revizyon artroplastisi yapılan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi ve sonuçlarının paylaşılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Hasta kayıt incelemeleri ve radyolojik görüntüleme değerlendirmesi retrospektif olarak hastane dosya ve radyoloji arşivinden yapıldı. En kısa takip süresi 6 ay olmak üzere hastalar belirlendi. Çalışmaya toplam 24 hasta dahil edildi. 4 hastanın revizyon sonrası son takip kayıtlarına ulaşılamadı. Hastalara enfeksiyon tanısı klinik muayene ile beraber C Reaktif Protein (CRP), Eritrosit Sedimentasyon Hızı (ESR) ve beyaz küre (BK) değerleri, yapılan aspirasyon ve doku kültürleri, radyografileri ve varsa sintigrafi sonuçları değerlendirilerek koyuldu. Hastalara birinci aşamada enfekte implantların çıkarılması, agresif debridman ve antibiyotikli sement yardımıyla dinamik veya statik spacer uygulaması yapıldı. Birinci aşama sonrası hastalara en az 6 hafta intavenöz ve oral antibiyoterapi düzenlendi. Takiplerde de özellikle CRP ve ESR'deki düşüş izlendi. Antibiyotik kullanımı olmadan en az 2 hafta stabil seyreden normal seviyelerine gerilemiş CRP, ESR ve BK değerleri olan hastalara ikinci aşama cerrahi revizyon artroplasti sistemleriyle uygulanmıştır. Hastalar ameliyat sonrası takip dönemlerinde aynı laboratuvar parametrelerle takip edilmiş. Son takibe gelebilen hastalara ayrıca Amerikan Diz Cemiyeti (KSS) klinik ve radyolojik skorlaması yapılmıştır. Hastaların ayrıca tedavi öncesi ve sonrası ağrı skorları, eklem hareket açıklıkları (ROM), fleksiyon kontraktürleri ve yürüme mesafeleri kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların 16'sı bayan, 8 tanesi erkektir. Ortalama hasta yaşı 68,0±8,6'dir. Çalışmaya alınan hastaların ortalama takip süresi 31,0±18,9 ay olarak saptanmıştır. Hastaların %45,8' inde kültürde üreme sağlanmıştır. En sık üretilen mikroorganizma S. epidermidis'tir. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası KSS klinik skoru sırasıyla 44,7 ve 76,3'tür. Ameliyat öncesi ve sonrası KSS fonksiyonel skorları ise sırasıyla 31,7 ve 63,5'tir. Ortalama eklem hareket açıklığı ameliyat öncesi dönemde 60,5˚ iken ameliyat sonrasında 84,8˚'ye yükselmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ortlama ağrı skoru 8 iken ameliyat sonrası ortalama 2,25'e gerilemiştir. Aynı şekilde ameliyat öncesi ortalama 1,38˚ olan diz fleksiyon kontraktürü ameliyat sonrası dönemde 0,21˚ olarak ölçülmüştür. CRP ve ESR'de ameliyat öncesi döneme göre ameliyat sonrası dönemde anlamlı düşüş saptanmıştır. Sonuç: Total diz protezi sonrası enfeksiyon, tedavisi zor bir komplikasyondur. İki aşamalı revizyon artroplastisi uygulamaları uzun ve yorucu olsa da yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Enfekte diz protezi tanısıyla iki aşamalı revizyon artroplastisi uygulanan hastaların orta ve uzun dönem sonuçları; ameliyat öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında literatür ile uyumlu bulunmuştur. Ayrıca dinamik spacer kullanımı fonksiyonel sonuçları statik olanlara göre daha iyi etkilemektedir. Birinci aşama esnasında antibiyotikli sement kullanımı ve ekstra antibiyotik eklenmesi enfeksiyon eradikasyonunda kolaylık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the clinical and radiological outcomes of two stage revision knee arthroplasty which is performed in Istanbul Education and Training Hospital, Departments of Orthopaedics between 2011-2016 in infected primary knee arthroplasty. Materials and methods: Patient records were screened from hospital archive, retrospectively. Minimum follow-up period is decided as at least 6 months. 24 patients were included in this study. 4 patients were excluded for the final results. Physical examination, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein level, white-blood cell count, scintigraphy, radiologic views, aspiration and culture results were evaluated for the diagnosis of infection. Implant removal, agressive debridement is performed at the first stage of treatment. Dynamic or static spacers with the antibiotic impregnated cement were placed in the joint space. After the first stage, patients were used intravenous and oral antibiotic at least 6 weeks. Decreased CRP and ESR levels were prefered for decision the second stage. The patients who had decreased CRP and ESR levels about 2 weeks without using of any antibiotics were underwent to the second stage. After the all treatment, patients were followed up with CRP, ESR levels too. KSS clinical and radiological scores were recorded at the final follow-up. We also compared the results of pain scores, ROMs, flexion contracture and walking distances in preoperatively and postoperatively periods. Results: Sixteen of patients were female, eight of patients were male. The mean age was 68,0±8,6. The mean follow-up period was 31,0±18,9 months. Positive culture ratio was %45,8. S. epidermidis was the most isolated microorganism. The mean preoperative and postoperative KSS clinical scores were 44,7 and 76,3, respectively. KSS functional scores were 31,7 and 63,5, respectively. The mean preoperative ROM was 60,5˚. After operation, the mean ROM increased 84,8˚. Before treatment, the mean pain score was 8. It decreased 2,25 postoperatively. The mean flexion contracture degree also regressed from 1,38˚ to 0,21˚. CRP and ESR levels decreased significantly at postoperative period. Conclusion: Infection following total knee arthroplasty can be difficult to diagnose and treat. Although two stage revision knee arthroplasty is more time-consuming, the better results can be obtained. The results of our study were consistent with the literature. Furthermore, the use of dynamic spacers has a better results on functional outcomes than static ones. The use of antibiotic cement during the first stage and the addition of extra antibiotics provides ease in infection eradication.