Atopik dermatit'te nötrofil lenfosit oranı ve inflamatuar parametrelerinin rolü
  1. Tez No: 460360
  2. Yazar: RABİA ÖZTAŞ KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA SOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, nötrofil lenfosit oranı, hemogram parametreleri, atopik dermatit ağırlık ölçeği, Atopic dermatitis, neutrophil lymphocyte ratio, full blood count parameters, Severity Scoring of Atopic Dermatitis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada atopik dermatit ile nötrofil lenfosit oranı gibi inflamatuar parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu parametrelerin hasta grubunda yaş gupları arasında ve hastalık şiddeti ile ilişkisi incelenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran atopik dermatit hastalarından; 1 ay-18 yaş aralığındaki enfeksiyon veya sistemik hastalığın eşlik etmediği 100 hasta çalışmaya alındı. Kontrol grubuna atopi öyküsü ve sistemik bir hastalığı olmayan ve herhangi bir ilaç kullanmayan, yaş ve cinsiyet olarak atopik dermatit grubu ile homojen, 100 sağlıklı birey alındı. Çalışma ve kontrol grubunda hemogram değerleri ve çalışma grubunda total IgE değerleri kayıt edildi. Hasta grubunun Severity Scoring of Atopic Dermatitis (SCORAD) indeksi hesaplandı. Tüm istatistikler SPSS programının 20,0 sürümü kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Hasta ve kontrol grubu Nötrofil/Lenfosit oranı, Eosinofil/Lenfosit oranı, Eozinofil/Nötrofil oranı, Platelet/Lenfosit oranı, RDW, Eozinofil ve Eozinofil yüzdesi açısından karşılaştırılmış olup Nötrofil/Lenfosit oranı, Eosinofil/Lenfosit oranı, Eozinofil sayısı hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Ancak Eozinofil/Nötrofil oranı, Platelet/Lenfosit oranı, RDW ve Eozinofil yüzdesi açısından yapılan karşılaştırmada istatistiki anlam oluşmamıştır. Ayrıca hasta grubunda Nötrofil/Lenfosit oranı ile SCORAD indeksi karşılaştırılmış ve anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. SCORAD evreleri ve yaş grupları inflamatuar parametreler ve total Ig E açısından karşılaştırıldığında istatistiki anlamlı korelasyon izlenmedi. Ancak adolesan hasta grubundaki SCORAD skorlarının infant ve çocukluk dönem hastalarından istatistiki anlamlı fark oluşturacak düzeyde yüksek olduğu tespit edildi. SONUÇ: Literatürde daha önce bu konuda çalışma bulunmamakta olup çalışmamız inflamatuar parametreler ile atopik dermatit ilişkisini inceleyen ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır. Atopik dermatit hastalarında anlamlı Nötrofil/Lenfosit oranı, Eozinofil/Lenfosit oranı, Eozinofil sayısının yüksekliği saptadık. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda Nötrofil/Lenfosit oranı düzeyindeki değişiklik ile tedaviye yanıt arasındaki ilişkinin araştırılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: The aim of our study was to investigate the relationship between atopic dermatitis and inflamatory parameters such as neutrophil lymphosit ratio. Additionally, the relationship with the inflamatory parameters and disease severity and age groups were investigated. MATERİAL AND METHOD: One hundred patients aged 1 month-18 year without any history of infexion or systemic disease were enrolled in this study as study group who were diagnosed as atopic dermatitis in Sakarya University Education and Research Hospital Dermatology Clinic. One hundred healthy subjects were enrolled in control group who never had atopia, systemic disease and use of any drug and homogeneous with study group as sex and age. Levels of full blood count were recorded for the study and control groups and total Ig E levels were recorded for the study group. Severity Scoring of Atopic Dermatitis (SCORAD) index were calculated in the study group. All statistics were performed using SPSS version 20. RESULTS: Study and control group have been compared in terms of Neutrophil/Lymphocyte ratio, Eosinophil/Lymphocyte ratio, Eosinophil/Neutrophil ratio, Platelet/Lymphocyte ratio, RDW, eosinophil count, and eosinophil ratio. The difference between the groups for Neutrophil/Lymphocyte ratio, Eosinophil/Lymphocyte ratio and eosinophil count were statistically different. However the difference between the groups for Eosinophil/Neutrophil ratio, Platelet/Lymphocyte ratio, RDW, and eosinophil ratio were not statistically different. Additionally, there was no statistically significant correlation between the Neutrophil/Lymphocyte ratio and SCORAD index in the study group. When we compared the age groups and SCORAD stages with inflamatory parameters and total Ig E there was no statistically significant correlation. However, in the adolescent group the SCORAD index were significantly higher than infant and childhood group. CONCLUSIONS: To our knowledge, this is the first study in the literature which was investigated the relationship between the inflamatory parameters and atopic dermatitis. We determined a significant correlation with Neutrophil/Lymphocyte ratio, Eosinophil/Lymphocyte ratio, and eosinophil ratio with atopic dermatitis. We believe that new studies which investigate the relation with these parameters and treatment response may be planned. ,