Sol ventrikül diyastolik parametlerinin akut koroner sendrom tiplerini ve ciddiyetini öngörme değeri
Predictive value of left ventricular diastolic parameters on type and severity of acute coronary syndrome
- Tez No: 460374
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AYDIN KAMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acute coronary syndrome, diastolic function, echocardiography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ Kalp damar sistemi ile ilgili hastalıklar gelişmiş ülkelerde önde gelen ölüm nedenlerindendir. Koroner arter hastalığı da kardiovasküler hastalıklar arasında en yaygın görülen olup yüksek oranda mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Yapılan bazı araştırmalarda koroner arter hastalığı 75 yaş altında görülmeye başlanmakta olup ilk kalp krizi yaşı erkeklerde 65.8 iken kadınlarda 70.4 bulunmuştur. Akut iskemide ilk olarak bozulan ekokardiyografik parametre diyastolik fonksiyon olup sistolik disfonksiyon daha sonra oluşmaktadır. Ekokardiyografide kendini segmenter duvar hareket bozukluğu olarak göstermektedir. Diyastolik fonksiyonlar standart tanısal kriterlere göre normal, bozulmuş relaksasyon, psödonormal ve restriktif patern olmak üzere 4 grupta sınıflandırılmıştır. Çalışmamızda, sol ventrikül diyastolik parametrelerinin, akut koroner sendrom ciddiyetini ve tiplerini öngörmesini değerlendirmeyi amaçladık. MATERYAL METOD Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Nisan 2016 – Ocak 2017 tarihleri arasında yerel etik kurul izni ile çalışmaya başlandı. Çalışmaya prospektif olarak hastanemize göğüs ağrısı ile başvuran 60 hasta aldık. Göğüs ağrısı ile başvuran hastaların biyokimya ve kardiyak enzimleri alındı. 12 kanallı EKG çekildi. Kardiyolog tarafından ekokardiyografi ile bakılarak diyastolik fonksiyon evrelemesi yapıldı. Tanısı konulan hastalar ile yapılan ekokardiyografi sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. BULGULAR Çalışmaya alınan hastaların yapılan ekokardiyografisi sonucu 25 hasta normal fonksiyon , 21 hasta uzamış gevşeme evresinde, 7 şer hastada psödonormal ve restriktif paternde diyastolik disfonksiyon olarak evrelenmiştir. Bu hastaların 35 tanesi erkek 25 tanesi kadın hastaydı. Yaş ortalaması 59.9 ( ±13.4 ) idi Hastaların aldıkları tanıya göre 26 hastamız nonspesifik göğüs ağrısı tanısı almıştır. 27 hasta NSTEMİ diğer 7 hastamız ise STEMI tanısı almıştır. Hastalarımızın ekokardiyografik sonuçları ile aldıkları tanılar arasında bir korelasyon kurulamamıştır. SONUÇ Diyastolik parametreler akut koroner sendromların tanı, prognoz ve mortalitesini göstermede bir çok kullanım alanı olmasına rağmen bizim çalışmamızda gruplar arası bir fark bulunamamıştır. Bunun en muhtemel sebebi bazı gruplardaki hasta sayımızın yetersizliği olarak görülmektedir. Anahtar kelimeler : akut koroner sendrom , diyastolik fonksiyon, ekokardiyografi
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE Cardiovascular system diseases are leading causes of death in developed countries. Coronary artery disease is also the most common cardiovascular disease and is associated with high rates of mortality and morbidity. In some studies, coronary artery disease was found to be seen in patients below 75 years of age and the mean age for first heart attack was 65.8 in males and 70.4 in females. The first impaired echocardiographic parameter in acute ischemia is diastolic function and systolic dysfunction occurs later. Echocardiography reveals segmental wall motion abnormalities. Diastolic functions were classified into 4 groups as normal, impaired relaxation, pseudonormal and restrictive pattern by using standard diagnostic criteria. In our study, we aimed to evaluate predictive value of left ventricular diastolic parameters on type and severity of acute coronary syndromes. MATERIAL AND METHOD After receiving approval from the local ethics committee, the study has been started at Abant İzzet Baysal University Faculty of Medicine between April 2016 and January 2017. The study was prospectively performed by including 60 patients, who applied to our hospital by complaining of chest pain. Laboratory tests including cardiac enzymes were obtained for all patients who applied due to chest pain. Besides, 12 –lead ECG was performed for all patients. In order to make diastolic function staging, echocardiography was performed by a cardiologist. After receiving a diagnosis, patients were assessed with statistical analyses regarding their echocardiographic results. RESULTS According to echocardiography results of patients included in the study, normal function was observed in 25 patients; impaired relaxation in 21; pseudonormal pattern in 7 and restrictive pattern in 7. Of these patients, 35 were males and 25 were females. The mean age was 59.9 (± 13.4) years. According to the diagnosis of the patients, 26 patients were diagnosed with nonspecific chest pain. 27 patients were diagnosed as having NSTEMI and 7 patients were diagnosed as having STEMI. There was no correlation between the echocardiographic results of our patients and the diagnoses they have been received. CONCLUSIONS Although diastolic parameters have many uses to evaluate diagnosis, prognosis and mortality of acute coronary syndromes, there was no significant difference between the groups in our study. The most likely reason for this is the inadequate number of patients in some groups.