Farklı ortodontik bant yapıştırıcılarında bis-gma salımının in vitro şartlarda incelenmesi
In vitro evaluation of residual bis-gma released after polimerisation of different band cements
  1. Tez No: 460380
  2. Yazar: EYYÜP CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÜŞÜMEZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bis-GMA, ortodontik bant, kompomer, Yüksek Basınçlı Likit Kromatografisi (HPLC), Bis-GMA, orthodontic band, compomer, High Power Liquid Chromatography (HPLC)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, ortodontik bantların dişlere yapıştırılmasında kullanılan iki farklı kompomerin polimerizasyon sonrası reaksiyona girmemiş Bis-GMA salım miktarlarının, iki farklı zaman periyodunda (10. dk ve 24. saat) ve termal siklus yaşlandırma sonrası (5000 siklus sonrası 24. saat) Yüksek Basınçlı Likit Kromatografisi (HPLC) analiz yöntemiyle karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu amaçla iki farklı çalışma grubu oluşturuldu; Grup 1: Sadece ışıkla polimerize olan kompomer rezin siman (Ultra Band Lok, Reliance Orthodontic Products, Itasca, ABD) Grup 2: Hem ışıkla hem de kimyasal yolla polimerize olan kompomer rezin siman (Opal Band Cement, Ultradent Products, South Jordan, ABD). Her grup için Cerec sistem feldspatik seramik bloklardan (Sirona Dental Systems, Bensheim, Almanya) CAD-CAM tekniğiyle hazırlanan 10 adet standart üst sağ birinci molar diş örneğine 10 adet 39,5 numara üst sağ 1. molar bandı (M.I.B. Dental, Malmaison, Fransa) üretici firmanın tavsiyelerine uygun olarak iki farklı kompomer ile simante edildi ve simanlar yüksek yoğunluklu bir LED ışık kaynağı (VALO, Ultradent, South Jordan, ABD) kullanarak polimerize edildi. Her iki zaman periyodunda ve termal siklus yaşlandırma sonrası 24. saatte reaksiyona girmemiş Bis-GMA salım miktarları HPLC kullanılarak belirlenip tüm veriler istatistiksel olarak analiz edildi. İstatistiksel değerlendirilmelerde“Bağımsız t testi”ve“U testi”kullanıldı. Aynı gruba ait birden fazla ölçümün ortalamalarını karşılaştırmak için“Wilcoxon Signed Rank test”kullanıldı. Her iki grupta da zaman periyodu arttıkça toplam salınan artık Bis-GMA miktarı da artmıştır. İlk 10 dakikada salınan Bis-GMA miktarları değerlendirildiğinde en fazla salımın“Opal Band Cement”grubunda olduğu (p0,05) tespit edilmiştir. Sonuç olarak her iki rezin simandan salınan Bis-GMA miktarı, ölçüm periyotlarına göre değerlendirildiğinde en fazla salım ilk 10 dakika içerisinde gerçekleşmiş, bir sonraki ölçüm periyodu olan 24. saatte daha az bir artış gerçekleşmiştir. Termal siklus uygulaması sonrasındaysa herhangi bir salım gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla mevcut çalışmanın sınırları dâhilinde test edilen her iki rezin simanın uzun dönemde monomer salımı açısından güvenli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the amount of released Bis-GMA from two different compomer resins, which are used to bond orthodontic bands, at two different times (10 minutes and 24 hours) and after thermocycling (24th hour after 5000 cycles) by using the High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) analysis. For this purpose two experimental groups were formed; Group 1: light-cure compomer resin cement (Ultra Band Lok, Reliance Orthodontic Products, Itasca, USA) and Group 2: dual-cure compomer resin cement (Opal Band Cement, Ultradent Products, South Jordan, USA). For each group, rectangular seramic blocks (Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) were used to prepare 10 upper right first molar teeth samples by using CAD-CAM technique. Two different compomer resins were used for the cementation of molar bands (#39.5, M.I.B. Dental, Malmaison, France) and then polymerized by a high intensity LED curing unit (VALO, Ultradent, South Jordan, USA), following manufacturers' instructions. At two different times (10 minutes and 24 hours) and after thermocycling (24th hour after 5000 cycles) the amount of residuel Bis-GMA were analysed by using HPLC. All data were analyzed statistically.“Independent t test”and“U test”were used for statistical analysis. To compare the average of multiple measurements of the same group,“Wilcoxon Signed Rank test”was used. In all groups, amount of residual Bis-GMA increased with time. The maximum release of Bis-GMA was found in the“Opal Band Cement”group both At the first 10 minutes (p0.05). As a result, the highest amount of Bis-GMA release in both groups was found at 10 minutes, but the released amount of Bis-GMA between 10 minutes and 24 hours in both groups were lower than the first 10 minutes. After thermocycling no release was detected in any group. Thus, within the limits of the present study, both resins being tested can be suggested as safe, in terms of long-term monomer release.