Çağdaş Türk bestecilerinin ses için yazdıkları eserlerin müzikal yönden incelenmesi
Examination of the works that modern Turkish composers wrote for voice in terms of musical
  1. Tez No: 460432
  2. Yazar: DUYGU BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA PINAR TANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Musiki İnkılabı, Çağdaş Türk Bestecileri, Orkestra ve Piyano Eşlikli Şan Eserleri, Türk Beşleri, Milli Musiki, Musical Reform, Modern Turkish Composers, Voice Art of Modern accompanied with orchestra and piano, Turkish Group of Five”, National Music
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu araştırmada öncelikle; Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Musiki İnkılabının en büyük neticesi olan Türk müziğinin evrensel boyutlara getirilmesi ve çok sesli Türk müziğinin Türk halkına benimsetilmesi yolunda bir“milli musiki”yaratma çabalarında izlenen yol araştırılmıştır. Cumhuriyet Dönemi müzik politikası; Müzik İnkılabı, Türk Beşleri, Çağdaş Türk Bestecileri ve Etkilendikleri Akımlar gibi başlıklar altında işlenerek anlatılmak istenmiştir. Ayrıca; çağdaş Türk bestecilerinin orkestra ve piyano eşlikli şan eserleri ses renklerine göre sınıflandırılarak incelenmiş, araştırmanın sonunda“Türk Beşleri”ve ikinci kuşak çağdaş Türk bestecilerinin şan eserlerinden örnekler seçilerek stil farklılıkları bakımından ve müzikal anlamda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
First of all in this research a course has been searched on efforts to create a“national music”in order to infuse the polyphonic Turkish music to Turkish public and Turkish music to bring to universal dimensions which the highest result of Musical Revolution along with proclamation of the Republic. The Repuclic Period has been processed under the titles as Musical Policy, Musical Reform, Turkish Group of the Five, Contemporary Turkish Composers the Movements that They are Impressed and it has been desired to be explained. Also voice arts of Modern Turkish Composers accompanied with orchestra and piano has been classed according to voice colors and examined, at the end of research, the examples of voice art of“Turkish Group of Five”and second generation modern Turkish Commposers has been selected, these have been examined in musical meaning and in terms of style differences.