Viyolonselin Türk müziğindeki gelişim sürecinin incelenmesi
Exami̇nati̇on of development process of cello i̇n Turki̇sh musi̇c
- Tez No: 460436
- Danışmanlar: PROF. . LEYLA PINAR TANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Türkler, viyolonsel, Music, Turks, Cello
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Türk musikisinin tarihi Türk tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Bugün Orta Asya'da kopuz adı verilen ve yayla çalınan bir çalgının olduğu bilinmektedir. Viyolonsel ise, Türk müziğinde 19. yüzyıldan itibaren kullanılmaktadır. Viyolonsel genel olarak Türk müziğinde bas dolgunluğu sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Türk müziği ile en az yüz elli yıl öncesine giden bir ilişkisi vardır. Türkiye'de viyolonsel klasik Türk sanat müziği uygulamalarında (fasıl, eşlik) ve Türk Senfonik Müziği ortamlarında (Opera, Bale, Senfoni) kullanıyor.
Özet (Çeviri)
The history of Turkish music is as old as Turkish history. It is known that today in Central Asia there is a raven called kopuz and played on the plateau. The violoncello beganto be used in Turkish music from the 19th century. The violoncello is generall yused to provide bass sound in Turkish music. There is a relations hipwith Turkish music at least a hundred and fifty years ago. In Turkey, violoncello is used in classical Turkish (fasıl, Accompaniment) art music practicesand orchestras (opera, ballet, symphony).