Sivaslı İzzet Osman Divanı
Sivaslı İzzet Osman Divanı
- Tez No: 538432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 18. Yüzyıl, Divan, Sivaslı İzzet Osman, Gazel, 18. century, divan, Sivas, Izzet Osman, gazel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Zengin bir geçmişe sahip olan Türk edebiyatı, günümüze kadar ulaşan eserlerin yanısıra, başta divanlar olmak üzere hala kayıp olan ve değerlendirilmeyi bekleyen sayısız eserle bir kültür hazinesidir. Bu çalışmada, 18. yüzyılda yaşayan Sivaslı İzzet Osman Divanı transkripsiyonlu metni hazırlanmıştır. Şair ve eseri hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. İzzet Osman'ın hayatı hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bilinen tek eseri divanı üzerinden şair ve şairin edebi yönü de bu çalışmada tanıtılmıştır. Divanda hemen hemen her konuda gazel kaleme alan Sivaslı İzzet Osman tarihleri ile de dikkat çeken bir şairdir.
Özet (Çeviri)
Turkish literature, which has a rich history, is a cultural treasure with numerous works that are still lost, especially for the divans, and waiting to be evaluated. In this study, the transcribed text of Izzet Osman Divan of Sivas was prepared in the 18th century. The poet and his work have been evaluated. There is no information about İzzet Osman's life. The literary aspect of the poet and the poet was also introduced in this study through his only known work. İzzet Osman is an poet who draws attention in almost every subject.