Teaching reading with brain based teaching strategies in adult EFL classrooms
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkin öğrenci sınıflarında okuma becerilerini beyin temelli öğretim stratejileri ile öğretme
- Tez No: 460448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin temelli öğretme stratejileri, okuma becerileri, yetişkin öğrenciler, öğrenci görüşleri, Brain based teaching strategies, reading comprehension skills, adult learners, students' views
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Öğrenme günlük yaşamımızda gerçekleşen karmaşık bir süreçtir. Bazı bilgiler kolayca öğrenilirken bazı bilgileri öğrenmek için ne kadar çaba gösterilse de öğrenmede güçlük yaşanmaktadır. Birey öğrenme sürecinde hem fiziksel hem de duygusal olarak aktif rol oynamaktadır. Ancak öğrenme sürecinde en önemli rolü beyin üstlenmektedir. Bu nedenle insan beyninin öğrenme mekanizması hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Beyin fizyolojisi ve fonksiyonları ile ilgili yapılan araştırmaların sonucunda beynin öğrenme mekanizmasındaki temel ilkeler göz önünde bulundurularak beyin temelli öğrenme modeli geliştirilmiştir. Beyin temelli öğrenme modelinin amacı; öğrenme sürecinden en iyi verimi almak ve öğrenmenin kalıcı olmasını sağlamaktır. Bu çalışma; beyin temelli öğretme stratejilerinin İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin okuma becerileri üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Adıyaman Üniversitesi'nde eğitim gören ve Temel İngilizce dersini alan 1. Sınıf öğrencileri bu çalışmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Deneysel bir çalışma olarak tasarlanan bu araştırmada deney grubu ve control grubundan oluşan ön-test son-test uygulamaları yapılmıştır. Deney grubunda uygulanan 12 haftalık beyin temelli öğretme sürecinden sonra deney grubu ve control grubuna ait olan ön-test ve son-test sonuçları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular beyin temelli öğretme stratejilerinin İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarda uygulanmasının öğrencilerin İngilizce okuma becerilerinde önemli gelişmeler elde etmesine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca beyin temelli öğrenme metodu ile eğitim gören öğrencilerin İngilizce okuma becerileriyle ilgili olan kelime, dil bilgisi, yazım ve dil bilgisi becerilerinde de ilerlemeler gözlenmiştir. Bu çalışma ayrıca öğrencilerin beyin temelli öğretme stratejileri hakkındaki görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır ve bu nedenle öğrenci görüş anketi ve öğrencilerle görüşme yapılmıştır. Anket ve görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular, öğrencilerin beyin temelli öğretme yöntemine karşı olumlu görüşlerinin olduğunu ve beyin temelli öğretmenin öğrencilerin yabancı dil öğrenimine karşı olumlu düşünceler geliştirmesine katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunlara ek olarak deney grubundaki öğrencilerden ders sonunda toplanan yazılı kısa geri dönütler beyin temelli öğretme yönteminin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin okuma problemlerini çözmekte etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Learning is a complex process that takes place in our everyday life. Some piece of information is learned easily while some other information cannot be learned even too much effort is put in. The human being is actively engaged during the learning process both physically and emotionally. However the most important role is on the brain in the learning process. As a result it is important to understand how the brain learns. The research findings on the physiology and functions of the brain lead to the development of brain based teaching model by combining the principles of brain mechanism for learning. The aim of brain based teaching model is to get the utmost efficiency from the learning process and make the learning long-lasting. The aim of this study was to investigate the effects of brain based teaching strategies on reading comprehension skills of adult EFL learners. The study was conducted at Adıyaman University and participants of this study were freshmen students attending the Basic English course. The study was designed as a quasi-experimental study with control grouped pre-test post-test implementation. Pre-test and post-test results of the experimental group and the control group were compared after 12 weeks of brain based instruction in the experimental group. The findings of the study suggested that use of brain based teaching strategies in EFL reading classes made significant improvements in the reading comprehension skills of adult EFL learners. Also students receiving brain based instruction had improved vocabulary, grammar, spelling, and speaking skills related to the reading comprehension skills, too. Furthermore; the study investigated students' views on brain based teaching strategies with the implementation of a students' views questionnaire and student interviews in the experimental group. The results indicated that students had positive views on brain based instruction and use of brain based instruction was helpful in evoking positive feelings about EFL learning in EFL students. In addition to these; the results of minute papers collected from students in the experimental group showed that use of brain based instruction in EFL reading classes may be helpful in overcoming difficulties learners face during EFL reading classes.