Din görevlilerinin yeterlikleri (Almanya Baden-Württemberg eyaleti örneği)
Qualification of religious officals (Germany Baden Württemberg province example)
  1. Tez No: 537739
  2. Yazar: MAHMUT GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİD YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Kamu Yönetimi, Religion, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Görevlisi, Yeterlik, Din Hizmetleri, Religious Education, Religious Officer, Qualification, Religious Services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışma, Almanya Baden-Württemberg Eyaleti'nde DİTİB camilerinde görev yapan din görevlilerinin beklenen yeterliklere/niteliklere sahip olma düzeylerini tespit ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yurtdışında görev yapan din görevlileri hakkında çok fazla çalışmanın yapılmamış olması bizi bu konuda araştırma yapmaya yönlendirmiştir. Almanya'da dernek çatısı altında faaliyet gösteren camiler aracılığıyla yürütülen din hizmetlerinin beklentileri karşılama düzeyi ve din görevlilerinin mesleki yeterliklerinin beklentileri ne derecede karşıladığı alan araştırması ile tespit edilmiştir. Bu çalışma, din görevlilerinin cemaate yönelik faaliyetleri açısından da ele alındığı, nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntemli bir çalışmadır. Bu araştırmanın evrenini Baden-Württemberg Eyaleti DİTİB camilerinde görev yapan din görevlileri ve cemaat oluşturmaktadır. Çalışmada, öncelikle din görevlilerinin mevcut durumlarını tespit edebilmek için yurtdışında görev yapan din görevlilerinin kendilerini nasıl değerlendirdikleri belirlenmiştir. Daha sonra din görevlilerinin yeterlikleri, hizmet verdikleri cemaatin bakış açısıyla tespit edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda din görevlileri ve cemaat için din görevlileri yeterlik ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmada elde edilen nicel veriler, görüşmelerden elde edilen nitel verilerin betimsel analizi ile birlikte yorumlanmıştır. Ölçeklerden elde edilen toplam puanların bağımsız değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek için, bağımsız değişkenlerin niteliğine göre testler kullanılmıştır. Yeterlik değerlendirmede din görevlileri ve cemaatin verileri ardışık olarak ele alınarak konuda bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Elde edilen nicel verilerde, din görevlilerinin yeterlikleri ile bağımsız değişkenler arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Yurtdışında görev yapan din görevlilerinin görev alanlarının genişliği ve cemaatin beklentileri göz önünde bulundurularak bu farklılıkların sebepleri nitel veriler ışığında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine and evaluate at what level do the religious officers who are on duty in DITIB mosques (The Turkish-Islamic Union For Religious Affairs) of State of Baden Württemberg in Germany have the expected qualifications. The fact that there were not so many researches on this field guided us to this study. The level of meeting expectations of professional knowledge of religious officials and religious services which are carried out under the umbrella of unions operating in Germany was determined by field research. This study, which was assessed also in terms of community-oriented activities of religious officials, is a mixed methodical study that uses quantitative and qualitative data together. The universe of this study consists of religious officials who are active in DITIB mosques in the state of Baden Württemberg and congregations. In the study, primarily it was determined that how the religious officers who are employed abroad evaluate themselves in order to reveal the present situation of them. Subsequently, the qualifications of the religious officials were determined from the perspective of the congregation of them. For the purpose of the research, a religious officers qualification scale for religious officers and congregation was developed.. The quantitative data which were obtained from the scales were interpreted with descriptive analyses of qualitative data that were acquired by means of interviews. We used tests in accordance with the quality of the independent variable in order to determine whether the total points that were obtained out of scales differ or not with regard to independent variables. In the evaluation of competence, the data of religious officers and congregation were handled successively for the purpose of reaching an integrity. In the obtained quantitative data, it was determined that there were meaningful differences between the qualifications of religious officers and the independent variables. Taking into consideration the breadth of fields in which the religious officers are on duty abroad and the expectation of the congregation, we tried to interpret the causes of these differences in the light of qualitative data.