Yeniden işlevlendirilen tarihi yapılarda sürdürülebilirliğe etki eden çekicilik faktörleri
Attraction factors that affect sustainability in historical refunctioned structures
- Tez No: 460481
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN TANRISEVER YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden İşlevlendirme, Sürdürülebilirlik, Turizm, Turistik Çekicilik, Refunctioning, Sustainability, Tourism, Touristic Attraction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Süreç içerisinde hızla gelişen bilim ve teknoloji, birçok konuda olduğu gibi bireylerin sosyal yaşantısını da büyük ölçüde etkilemektedir. Özellikle sanayi devrimiyle birlikte bireylerin çalışma şartlarında, aile yapılarında, dünya görüşlerinde, inançlarında ve ihtiyaçlarında bir takım değişiklikler oluşmaya başlamıştır. Bu değişiklikler sonucunda birçok tarihi yapı işlevini kaybetmiş terk edilmiş ve atıl kalmıştır. Atıl kalan bu yapılar, turizmde sürdürülebilirliğin öneminin ortaya çıkmasıyla değer kazanmıştır. Bu doğrultuda yeniden işlevlendirme faaliyetleri gerçekleştirilerek kıt kaynakların korunması, kültürel sürekliliğin gerçekleştirilmesi ve yapıların çevresine sosyal, kültürel ve ekonomik katkı sağlaması amaçlanmıştır. Konuya ilişkin yapılan literatür taramasında tarihi yapıların sürdürülebilirliğini ancak yaşatılmaya devam ederek sağlayabileceği savunulmuştur. Bu bağlamda Kastamonu'da yer alan tarihi yapıların yaşatılması için tercih nedeni olmasını sağlayan çekicilik faktörlerinin neler olduğu sorgulanmıştır. Ayrıca bu faktörlerin katılımcıların demografik özellikleriyle anlamlı farklılıklar oluşturup oluşturmadığı anket tekniğiyle araştırılmıştır. İki bölümden oluşan anket, 2016 yılının Ekim ayında başlayarak 2017 yılının şubat ayına kadar Kastamonu'da otel olarak işlevlendirilmiş tarihi yapılarda konaklayan 405 misafire uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde çekicilik faktörleriyle alakalı 17 ifadeye yer verilirken, ikinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla 9 soru sorulmuştur. Veriler SPSS 23 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde“yüzde”,“frekans”bağımsız iki değişken için“Spearman Korelasyon testi”, bağımsız iki grup için“Mann Whitney U testi,”bağımsız ikiden fazla grup için ise“Kruskal Wallis testi”kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların konak otelleri tercih etmelerine etki eden faktörlerin kültür, yaşam tarzı, meslek ve ekonomik durum olduğu, bu faktörler arasında pozitif yönlü ilişki olduğu ve bu faktörlerin turistlerin bireysel özelliklerinden, cinsiyet, eğitim durumu ve toplam aylık gelire göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Science and technology developing rapidly within the process also considerably affect social life of individuals as is in several issues. Particularly with industrial revolution, a number of changes have started to appear in working conditions, family structures, world perspectives, beliefs, and needs of individuals. As a result of these changes, numerous historical structures have lost their function and remained idle. These idle structures have gained value as the importance of sustainability in tourism has revealed. Accordingly, it was aimed to conserve scarce resources, actualize cultural sustainability, and provide social, cultural, and economic contribution around these structures by conducting refunctioning activities. In the related literature review, it was argued that sustainability of historical structures could be ensured only by sustaining them. In this context, attraction factors making historical structures located in Kastamonu as the reason to prefer in order to sustain them were questioned. Moreover, whether or not there were significant differences between these factors and demographic characteristics of participants was examined by using survey technic. A questionnaire with two sections was applied to 405 visitors staying in historical structures refunctioned as hotel in Kastamonu between October 2016 and February 2017. While the first section of the questionnaire included 17 statements about attraction factors, the second section included 9 questions asked to determine demographic characteristics of the participants. The data were analyzed by using SPSS 23 statistical software.“Percentage”,“frequency”“Spearman's Correlation test”for two independent variables,“Mann Whitney U test”for two independent groups, and“Kruskal Wallis test”for more than two independent groups were used to analyze the data. According to the results of the study, it was determined that factors affecting the participants to prefer mansion hotels were culture, life style, occupation, and economic status, there was a positive correlation between these factors and these factors varied based on gender, educational level, and total monthly income among personal characteristics of tourists.