El-Erbeun el-Acluniyye'nin metin tercümesi, tahric ve rivayetlerinin değerlendirilmesi
Translation of al-Arbaun al- Ajlouniah's text, evaluation of hearsays
- Tez No: 460482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRAT ARTIKBAEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Acluni, Kırk Hadis, Evail, Metin, Sened, Ravi, Zayıf, Hasen, Sahih, Ajlouni, Arbain, Avail, Text, Sened, Ravi, Zayıf, Hasen, Sahih
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Tefsir, hadis ve fıkıh alanlarında yüksek mevki sahibi olan Acluni 1676-1748 yılları arsında yaşamış bir İslam âlimidir. Hadis alanında önemli görevler üstlenmiş ve kıymetli eserler telif etmiştir. el-Erbeun el-Acluniye olarak bilinen kitabı hadis edebiyatının önemli eserlerinden biridir. Kırk ayrı kaynaktan birer hadis alınarak derlenen bu şaheser aynı zamanda evail hadis kitapları arasında zikredilmektedir. Tezimizin ana konusu el-Erbeun el-Acluniye'nin metin tercümesi, tahric ve rivayetlerinin değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı ve metodu hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Acluninin hayatı, hocaları, talebeleri ve eserlerinden sözedilmiştir. İkinci bölümde el-Erbeun el-Acluniye'nin hadis edebiyatı içindeki yerine ve üzerinde yapılan çalışmalara değinilmiştir. Son bölümde ise kitabın metni tercümesiyle birlikte verilerek hadislerin tahric ve değerlendirilmesi çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada el-Erbeun el-Acluniye'nin çeşitli hususiyetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ajlouni, who lived between 1676-1748, is an eminent Islamic scholar in the field of tafsir, hadith and fiqh (Islamic law) with great moral virtues. Ajlouni took very important works especially on the field of hadith and composed worthy works. His book which is also known as al-Arbaun al-Ajlouniah, is one of the important works in hadith literature. Forty hadith compiled based on separate sources, at the same time this masterpiece of a pioneer among the books of hadith are mentioned. The main topic of our thesis is translation of al-Arbaun al-Ajlouniah's text, evaluation and revelation of mentioned hadiths. This study consists of an introductory section and three main chapters. Explanations about theme, purpose and method of this study are given in the introductory section. In the first section, Ajlouni's life, teachers, students and their works are discussed. Al-Arbaun al-Ajlouniah's role in the hadith literature and studies on this book are discussed in the second chapter. And in the final chapter, with the translation of al-Arbaun al-Ajlouniah's text, revelation and evaluation of hadiths are studied. In this study, different aspects al-Arbaun al-Ajlouniah is aimed by evaluation.