Kâdî Zekariyyâ el-Ensârî'ye ait Kırk Hadis Şerhi'nin tahkîk ve değerlendirilmesi
The edition critic and evaluation of Kadi Zakariya al-Ansari's foty hadiths sharh
  1. Tez No: 531787
  2. Yazar: TAHSİN GİDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Nevevî, Ensârî, kırk hadis, şerh, Hadith, Nawawī, Ansârī, Arbaūn, commentary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Nevevî'ye ait el-Erbaûn adlı eser üzerine çok sayıda şerh yazılmıştır. Söz konusu literatür içinde Şeyhu'l-İslâm Kâdî Zekeriyyâ el-Ensârî'ye ait olan bir şerhten bahsedilmektedir. Çalışmada bu şerhin edisyon kritiği ve incelemesi yapılmıştır. Bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Nevevî ve Ensârî'nin hayatları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kırk hadis şerh literatürü hakkında açıklama yapılmıştır. Bu bağlamda kırk hadis şerhini konu alan literatüre genel olarak işaret edilmiştir. Üçüncü bölümde bu kitabın kime ait olduğu sorgulanmıştır. Yine bu eserin edisyon kritiği yapılırken izlenen metot üzerinde durulmuştur. Ayrıca eserin incelemesi yapılarak temel özellikleri vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu kitabın kime ait olduğu tam olarak netleşmemiştir. Ancak kaynaklarda Ensârî'ye ait bir kırk hadis şerhi bulunduğu belirtilmiştir. Eserin yazma nüshaları üzerinde Ensârî'nin adı yazılıdır. Ayrıca Nevevî'nin el-Erbaûn adlı eseri üzerine bir şerh yazamadan vefat ettiği aktarılmıştır. Tüm bu gerekçelerden dolayı bu eserin Ensârî'ye ait olduğu hükmü tercih edilmiştir. Ancak bu nihai bir sonuç değildir. Yeni bilimsel veriler söz konusu kanaati değiştirebilir.
Özet (Çeviri)
A number of commentaries have been written on the work named Nawawī's al-Arbaūn. In the literature in question, an commentary of Shaykhu'l-Islam Qādī Zechariah al-Ansārī was mentioned. In this study, review critique and review of this review was done. This research consists of three parts. In the first chapter, brief information about the lives of Nawawī and Ansārī was given. In the second chapter, an explanation was made about forty hadith literature. In this context, the literature dealing with forty hadith commentaries is generally pointed out. In the third chapter, it is questioned who this book belongs to. Again, the method followed in the analysis of this work is emphasized. In addition, the main features of the work have been emphasized. As a result, it is not clear to whom this book belongs. However, it is stated in the sources that there is a forty hadith commentary notes belonging to Ansârī. The name of Ansārī is written on the manuscripts. It was also reported that Nawawī had died before he could write an commentary on his work al-Arbaūn. Due to all these reasons, it was preferred that this work belongs to Ansārī. However, this is not a final result. New scientific data may change this opinion.