Sınır aşan şirket birleşmelerine uygulanacak hukuk
Applicable law to cross-border mergers
- Tez No: 460545
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY UZUNALLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sınır aşan birleşme, uygulanacak hukuk, şirket birleşmeleri, 2005/56/EC, AB hukuku, merger, cross-border merger, applicable law, 2005/56/EC, EU law
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Son yıllarda, uluslararası ticaret hukukundaki gelişmelerle birlikte sınır aşan şirket birleşmeleri de giderek önem kazanmıştır. Şirketler bakımından yabancı bir şirketle birleşmenin getirdiği pek çok avantaj yanında, çeşitli zorluklar da mevcuttur. Bu zorluklardan en önemlilerinden bir tanesini de sınır aşan birleşmelere uygulanacak hukukun tespiti oluşturmaktadır. AB hukukunda, sınır aşan şirket birleşmelerine ilişkin düzenlemeler öngörülerek üye devletler arasındaki uygulamanın yeknesaklaştırılması adına 2005/56/EC sayılı Direktif kabul edilmiştir. Türk hukuku bakımından ise, sınır aşan şirket birleşmelerinin önemine vurgu yapılmakla birlikte bu hususta henüz bir düzenleme getirilmiş değildir. Çalışmada, AB hukukunda bu hususta öngörülen düzenlemeler de değerlendirilmek suretiyle, Türk hukukunda sınır aşan şirket birleşmelerine uygulanacak hukukun tespiti üzerinde durulmuştur. Sınır aşan şirket birleşmelerine uygulanacak hukuka ilişkin görüşler de değerlendirilerek, AB hukuku ile de uyum sağlamak adına, Türk hukukunda her bir birleşme işlemi için uygulanacak hukuk değerlendirilmiş ve sınır aşan şirket birleşmelerine uygulanacak hukuka ilişkin düzenleme önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the recent developments in international commercial law, cross-border mergers have been developed during the last few decades. Besides the advantages of merging with a company from a different country, there are also some difficulties especially about determining the applicable law. In European Union, Directive 2005/56/EC of the European Parliament and of the Council of 26 October 2005 on cross-border mergers of limited liability companies has been accepted to regulate this issue and harmonise the rules of substantive law of the member states. In Turkish law, despite the emphasize on the significance of the cross-border mergers at the preamble of Turkish Commercial Code, currently there is no codification about cross-border mergers. This study attempts to make a discussion about the applicable law to cross-border mergers from the perspective of Turkish law and a comparison between the regulations of European Union law and Turkish law. Yet, taking into consideration the EU-Turkey relations and the developments about the adaption of Turkish law to European Union law, the harmonization of rules about cross-border mergers must be inevitable. As the applicable law to cross-border mergers is topical and important subject for Turkish law, the study will also deal with the legislation proposal in accordance with European Union law.