Yükseköğretim kurumlarında elektronik belge yönetim sisteminin tasarımı ve uygulanması
Electronic records management system design and application in higher education institutions
  1. Tez No: 460554
  2. Yazar: AYLİN DİZDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Kamu Yönetimi, Information and Records Management, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Belge, EBYS, Elektronik Belge Yönetimi, Electronic Records, ERMS, Electronic Records Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Belge yönetimi, etkinlik ve verimliliği arttırmak amacıyla kurumlara ait belgelerin yönetilmesine yönelik bir yaklaşımdır. Son yıllarda bilişim teknolojilerindeki yenilikler belge yönetimine yeni bir bakış açısı kazanmıştır. Belgelerin fiziksel ortamlardan elektronik ortama taşınmasıyla elde edilen tasarruflar ve kolaylık elektronik belge yönetim sistemlerinin önemini arttırmıştır. EBYS ile ilgili birçok çalışma yapılıp önemi ortaya konulsa da EBYS ye geçiş sürecinde halen büyük zorluklar yaşanmaktadır. Bu çalışmanın amacı örnek olarak ele alınan bir üniversite birimin tüm belge ve arşiv işlemlerinin fiziksel ortamdan elektronik ortama aktarılarak bilgi çağının gerekliliklerini karşılayacak şekilde tasarlanıp etkin yönetilmesi için teknolojik sistemin yapılandırılmasını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Records management is an approach to managing institutional documents to improve efficiency and productivity. In recent years, innovations in information technologies have gained a new perspective on records management. The savings and convenience of moving electronic records from physical media to electronic records has increased the importance of electronic records management systems (ERMS). Even though many studies related to ERMS have been made and the importance has been revealed, there are still major difficulties in transition to ERMS. The aim of this study is to establish a technological system in order to design and manage all the documents and archives of a university unit as an example, from the physical medium to the electronic medium and meet the requirements of the information age.