The role of information technology in government service/ function activation of human resource management in Ministry of Finance and Economy
Bilgi teknolojisinin devlet hizmetlerindeki rolü / Maliye ve Ekonomi Bakanlığı insan kaynakları yönetim fonksiyonun faal hale getirilmesi
  1. Tez No: 460566
  2. Yazar: HOSHMAND ANWAR HAMASHAREEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN, DEVLET HİZMETLERİNDEKİ, MALİYE VE EKONOMİ BAKANLIĞI, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM, Information Technology, Government Service, Human Resource Management, Ministry of Finance and Economy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bugün Dünya; ekonomide, özellikle bilgi teknolojisi devriminin yarattığı ve bunun sonucunda gelişen ekonomik kalkınmaya katkıda bulunan bilginin üretilmesine olan ilgiyi artıran devrim sonucundaki dinamik hız ve değişim ile karakterize yeni bir gerçekliğe tanık oluyor. Günümüzde bilişim teknolojilerinin gelişmesi son on yılda online uygulamaların uluslararası ağının genişlemesi ve görünümü ve değerli bilgiye erişmek için bilgiye odaklanmaya yol açtı. Ayrıca, çağdaş örgütlerin artışına sebep olan insan kaynaklarına odaklanmaya başlayan bu dönüşümler birçok bilimsel kavramların ortaya çıkmasına ve E-İş, E-Ticaret, E-Pazarlama, E-Bankacılık gibi tanımların kullanılmasına sebep olmuş ve bu durum bir zorunluluk haline dönüşmüştür. Ayrıca, organizasyonlarda insan kaynakları yönetimi rolünün daha faal şekle gelmesini sağlamıştır. Bu tezin amacı, Irak Kürdistan bölgesel hükümetinin maliye ve Ekonomi Bakanlığında devlet hizmetinde kullanılan bilgi teknolojisinin rolünü ortaya çıkarmak ve bu bilgi teknolojilerinin bu Bakanlıkta tüm ülkenin ekonomik kalkınmasına imkân veren yönetim kararlarının durumnun belirlemektir. Ayrıca, bu çalışmada, Irak Kürdistan Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanlığı'ndaki insan kaynakları üzerrin'de bilgi teknolojilerinin rolüile onun insan kaynakları fonksiyonunun faal olmasındaki etkisinin belirlenmesi ve keza hükümet uygulamalarında model olarak alınan Cezayir Hükümeti Maliye Bakanlığı'ndaki insan kaynakları bölümünde kullanılan insan kaynakları sistemlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Cezayir Hükümeti Maliye Bakanlığı insan kaynaklarında daha yapılandırılmış insan kaynakları ve bilişim sistemi mevcutken, Irak Kürdistan Bölgesi Hükümetinde herhangi bir BT (Bilgi Teknolojileri) merkezinının ve yazılımının olmadığı görülmüştür. Hükümet çalışanları hakkında anında bilgi almak ve dolandırıcılık gibi her türlü uygun olmayan durumu engellemek için Irak Kürdistan Bölge Hükümetinin yapısal insan kaynaklarına ve bilişim sistemine (online) acilen ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Today the world is witnessing a new reality characterized by dynamic and speed of change as a result of revolution which occurred by the economy, particularly the information technology revolution and that led to increase interest in the production of information which contribute to advancing economic development forward. The development of information technology in the current era led to a focus on knowledge in order to access the valuable knowledge, the appearance and expansion of the international network applications online during the last decade. Moreover, it led to the emergence of many scientific concepts and there was use of definitions likes e-business, e-commerce, e -marketing, e-banking in the midst of these conversions attention to human resources began to increase in contemporary organizations and has become an urgent necessity. Furthermore, it imposes itself on the organizations in activating the role of human resources management. This thesis aims to show the role of information technology at government service in the ministry of finance and economy of Iraqi Kurdistan regional government and the reflection of this information technology on the management decisions that achieve economic development of the whole government during this ministry. Furthermore, this study aims to identify the role of information technology on human resources in the Ministry of Finance and Economy of the Iraqi Kurdistan Region Government, and its impact on the activation functions of human resources and also the study also aims to identify the systems used in the human resources department in the Ministry of Finance of the Government of Algeria, which we took as a model in the application of technology on government regulations. It is found that there is not any center of IT and software on human resources at Iraqi Kurdistan Region Government but the Ministry of Finance of the Government of Algeria has more structured and connected human resource IT system. So there is an urgent need of connected and structured human resource IT system at Iraqi Kurdistan Region Government to get instant information about government employees and prevent any kind of frauds.