تجريدُ الفوائدِ‌ الرقائق في شرح كنز الدّقائق لأبي العباس شهاب الدين أحمد بن محمد بن أحمد الشلبي من كتاب الإعتاق الى باب الاستيلاد ـ دراسة وتحقيق ـ
Tecridu'l-Fevaidi'r-Rekâik fî şerhi Kenzi'd-Dekâik
  1. Tez No: 460579
  2. Yazar: IRFAN MOHSIN KHALID
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tecrîdu'l-fevâidi'r-rekâik, Kenzi'd-Dekâik, eş-Şilbî, en-Nesefî, fiqh, fiqh scholarity, islamic shariaa's, eş-Şilbî, en-Nesefî
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İslâmî ilimler alanında etkin bir şahsiyet olan İmam en-Nesefî᾽nin bir çok eseri ve bu eserler üzerine yapılmış bir çok şerh çalışmaları mevcuttur. Önemli bir şahsiyet olan en-Nesefî᾽nin anlaşılması, eserlerinin bilinmesine bağlıdır. en-Nesefî᾽nin Kenzu᾽d-dekâik adlı eserine yapılmış en önemli şerhlerden biri de eş-Şilbî tarafından yapılan Tecrîdu᾽l-fevâid adlı eserdir. Alanında önemli bir yer tutan bu eser maalesef günümüze dek ilmi neşri yapılmaksızın yazma eser olarak kalmıştır. Kölenin azad edilmesi ve ilgili konuları ihtiva eden bu eserin tahkik edilerek ilim dünyasına kazandırılmasının önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu öneme dayanarak çalışmamızda Hanefî fıkhında önemli bir yeri olan Şeyh Şehabeddin'in“Tecridu'l-fevaidi'r-Rekaik fî şerhi Kenzi'd-dekaik”adlı eserin tahkik edilmesi tercih edilmiştir. Çalıma; giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Girişte konunun önemi ve tercih edilme nedenlerine değinildiği gibi konu hakkındaki çalışmalar hakkında da bilgi verilmiştir. Ayrıca yazarın yaşadığı dönem ve coğrafyada siyasî ve kültürel çevre de ele alınmıştır. Birinci bölümde İmam Nesefi'nin ilmî şahsiyetinin yanı eserleri, etkilendiği isimler ve Şeyh Şehabeddin'in hayatı, ilmî kişiliği ve yaşadığı dönemin siyasî ve kültürel durumu ele alınmıştır. Ayrıca söz konusu şahsiyetlerin etkilendiği ve etkilediği ekol ve şahıslar da aktarılmıştır. İkinci bölümde elimizde mevcut el yazmanın tanımı yapılmış, yazara aidiyeti irdelenmiştir. Ayrıca eserin tahkikli metni de verilmiştir. Çalışma neticesinde varılan neticeler ve öneriler ise sonuç kısmında maddeler halinde beyan edilmiştir. Son olarak da çalışmada kullanılan kaynakların listesi alfabetik olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master letter is on the name of(the abstraction of the tender benifits in explicating the treasure of the details) in the fiqh scholarity , briefly it explains the rouls of giving the slave his/her freedome and getting benifits from making the slave free, along with explaning some important fiqh sunjects according to the islamic shariaa's principles, the study consist of enterance, introduction, two parts, conclusion and some important indexes. The first chapter explains the study and verification of the author and authoress that represent it self in three important parts. The second chapter includes verification of written qouts in a scientific way, finally the ending comes by some conclusions and recommending good ideas, after all the index comes along with other attachments. God is with the Truth and the Honests