Kamu çalışanları dini tutum ve sağlık algılarının sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisi: Kamu alan çalışması
Public employees' religious attitudes and perceptions of health in relation to socio-demographic variables: Public field work
- Tez No: 460588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Concept of Marriage, Turkish Dictionary, Etymology, Vocabulary, Culture, Perception Of Health, Perception Of Religious Attitude, Religion And Health, Tıbb-ı Nebevi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, kamu personellerinin dini tutum ve sağlık algısı düzeylerinin belirlenmesi ve bunların sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmayı Türkiye'nin Konya ilinde bulunan 10 kamu kuruluşunda görev yapan personeller oluşturmaktadır. Örneklem tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplama tekniği olarak anket formu kullanılmıştır. Eksiksiz olarak yanıt verilen 456 anket değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizi; IBM SPSS 22 paket programında yapılmıştır. Personelin dini tutum algısı incelendiğinde; inanç algısı, ibadet algısı, etkilenme algısı, memnuniyet algısı faktörleri ve genel dini tutum algısı çok yüksek düzeyde bulunmuştur. Ayrıca personelin sağlık algısı faktörleri açısından; öz farkındalık algısı orta, sağlıklılık algısı, çaresizlik algısı ve genel sağlık algısı yüksek düzeyde belirlenmiştir. Personellerde kurum, unvan, çalışma statüsü, cinsiyet, yaş, eğitim, medeni durum, mesleki deneyim, kurum kıdemi, aylık gelire göre, DTA ve SA faktörleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak personelin DTA ve SA demografik özelliklerine göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to determine the religious attitudes and medical perceptions of the healthcare professionals and their relation to the socio-demographic variables. The study is conducted with medical professionals from 10 public institutions in Konya, Turkey. The samples were selected with random sampling. Questionnaires were used as the data collection method. 456 questionnaires with complete answers were taken into consideration. The analysis was conducted via IBM SPSS 22 software. When the religious attitude perceptions are examined, it is evident that the perception of belief, perception of worship, perception of exposure, perception of satisfaction factors and overall religious attitude perception are found to be considerably high. Additionally, in terms of the medical perception factors of the staff; self-awareness perception is found to be medium and perception of healthiness, perception of helplessness and overall medical perception are found to be high. There are meaningful differences among the staff in terms of the institution, title, status of work, gender, age, education, marital status, work experience, seniority at the workplace and monthly income by means of DTA and SA factors. Finally, DTA and SA of the staff change according to their demographic features.