Örgüt ikliminin motivasyon ile ilişkisi üzerine bir araştırma
The effect of organi̇zati̇onal cli̇mate on moti̇vati̇on: a case study
- Tez No: 460589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RAMAZAN TİYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt İklimi, Motivasyon, Organizational, Organizational Climate, Motivation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Örgüt iklimi, örgüt içerisindeki çalışanların psikolojik durumunu yani; havanın genel durumu veya o ortamın atmosferi anlamına gelen örgüt hissi niteliği taşımaktadır. Örgüt içerisindeki yaşanılan ortamın çalışanlar tarafından yorumlanması ve aynı zamanda örgüt ortamının olması gereken ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi sonucunda ise motivasyon kavramı karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmanın iki amacı vardır. İlk amaç İstanbul Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğüne bağlı Tapu Müdürlüklerinde çalışan personellerin, örgüt iklimi algısının ve motivasyon düzeylerinin sosyo-demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek, ikinci amaç ise örgüt iklimi algısıyla motivasyon düzeyi arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular örgüt iklimi ve motivasyon algısının cinsiyet, medeni durum, yaş, toplam çalışma süresi, çalıştığı işyerinin çalışma hayatındaki sıralaması ve ücret değişkenleri üzerinde anlamlı bir ilişkinin olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca motivasyon algısının öğrenim durumu değişkeni üzerinde etkili olmadığını göstermiştir. Örgüt iklimi algısının öğrenim durumu üzerinde ise etkili olduğunu ve örgüt iklimi ile motivasyon arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational climate bears charachters of organizational sense which comes to mean as psychological state of employees within the organization, namely general situation or atmosphere of organizational environment. As a result of interpretation of the experienced environment within the organization and concurrently evaluating organizational environment by comparing it with the ideal we come across concept called motivation. This study has two aims. The first is to determine if personnel's motivational level and perception of organizational climate in Istanbul's 2nd district directorate of land registry differentiate depending on their sociodemographic characteristics, the second is to expose the correlation between the motivational level and perception of organizational climate. The findings obtained as a result of this research have revealed that organizational climate and motivational conceptions bear no correlation with gender, age, total working hours, rating of employees workplace in professional life and wage variables. Furthermore, the study demonstrated that conception of motivation has no correlation with the variable of educational background. On the other hand, the conception of organizational climate has effects on educational background and has a positive and meaningdul correlation with organizational climate and motivation.