Farklı kaynaklardan temin edilen insan kaynaklarının algılanan aidiyet durumlarının ve örgüt kültürü algılarının değerlendirilmesi
The assessment of perceived insider status and organizational culture perception of the human resources recruited from different sources
  1. Tez No: 460653
  2. Yazar: MEHMET ÇAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Temini, Örgüt Kültürü, Algılanan Aidiyet Durumu, Human Resources Recruitment, Organizational Culture, Perceived Insider Status
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
İşletmelerin taklit edilmesi güç en önemli kaynağı, sahip olduğu insan kaynaklarıdır. Bu nedenle temin ve seçim süreci sonucunda doğru kişinin doğru işe yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Bu kadar önemli olan bir diğer konu ise işe yerleştirilen çalışanların uzun süreli istihdamının sağlanarak elde tutulmasıdır. Çalışanların örgüt kültürünü benimsemesi, aidiyet ve bağlılık hissetmesi ise elde tutmayı mümkün kılmaktadır. Bu bağlamda; İnsan Kaynakları Temini, Örgüt Kültürü ve Algılanan Aidiyet Durumu kavramları arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada, öncelikle araştırmaya konu edilen kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkiler teorik olarak ele alınmıştır. Araştırma ile Farklı Kaynaklardan Temin Edilen İnsan Kaynaklarının Algılanan Aidiyet Durumlarının ve Örgüt Kültürü Algılarının Değerlendirilmesi ve Algılanan Aidiyet Durumu ile Örgüt Kültürü arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmaktadır. Çalışmada İnsan Kaynakları Temin Kaynağı İç ve Dış Kaynaklar olarak ele alınmış, bu iki grup arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Ayrıca araştırma sorusu çerçevesinde, çalışanlar kurumun kendi üniversitesinden mezun olanlar ve diğer üniversitelerden mezun olanlar olarak kategorize edilmiş ve bu iki grup karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda biri devlet diğeri vakıf olmak üzere iki üniversitede 386 katılımcının doldurmuş olduğu anketler kullanılarak SPSS 17 programında; güvenilirlik testi, Kolmogorov-Smirnov normallik testi, Kendall ve Spearman Testleri, Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis testi ve temel istatistikî analizler yapılmıştır. Araştırma, Farklı Kaynaklardan Temin Edilen İnsan Kaynaklarının Algılanan Aidiyet Durumlarının ve Örgüt Kültürü Algılarının Değerlendirilmesi aynı zamanda Algılanan Aidiyet Durumu ile Örgüt Kültürü arasındaki ilişkinin tespiti açısından önem arz etmektedir. Araştırmada elde edilen bulgular özetle; 1. İç kaynaklardan temin edilen çalışanların Algılanan Aidiyet Durumlarının ve Örgüt Kültürü algılarının diğer çalışanlardan yüksek seviyede olduğunu, 2. Kurumun kendi üniversitesinden temin ettiği çalışanlar ile diğer çalışanlar arasında Algılanan Aidiyet Durumu ve Örgüt Kültürü algısı açısından bir farklılık olmadığını, 3. Algılanan Aidiyet Durumu ile Örgüt Kültürü ve Örgüt Kültürünün tüm boyutları arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The most important source of the business, that is difficult to imitate, is the human resources. For this reason, it is really important to hire the right person to the right job as a result of recruitment and selection process. Another issue that is so important is the long-term employment of the workers placed in the workplace, in other words retaining. Employees' adoption of organizational culture, sense of belonging and loyalty make it possible to retain. Within this context; in this study, which examines the relationship between the concepts of Human Resources Recruitment, Organizational Culture and Perceived Insider Status, the concepts that are subject to research and the relations between these concepts are studied theoretically. The purpose of the study is to assess the Perceived Insider Status and Organizational Culture Perception of the Human Resources Recruited from Different Sources and the same time to examine the relationship between Perceived Insider Status and Organizational Culture. In the study, Human Resources Recruitment Sources are considered as internal and external sources, and the differences between these two groups are examined. In addition, in the framework of the study questionnaire, employees are categorized as graduates of their own university and graduates of other universities, and these two groups are evaluated comparatively. In this context, by using the questionnaires filled out by 386 participants in two universities one is a state university, the other is a foundation university; reliability test, Kolmogorov-Smirnov normality test, Kendall and Spearman tests, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test and basic statistical analyzes have been performed in SPSS 17 program. This study has importance in assessing the Perceived Insider Status and Organizational Culture Perception of the Human Resources Recruited from Different Sources and the same time to examine the relationship between Perceived Insider Status and Organizational Culture. In brief, findings obtained in the study puts forth that; 1. Employees who were recruited from internal sources have higher Perceived Insider Status and Organizational Culture Perceptions than the other employees. 2. There is no difference between the employees who were recruited from institution's own university and the other employees in terms of Perceived Insider Status and Organizational Culture. 3. There is a relationship between Perceived Insider Status and Organizational Culture and all extents of Organizational Culture.