Bağlanma biçimlerinin evlilik doyumu ile ilişkisi
Relation of attachment styles to marital satisfaction
- Tez No: 460707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Bağlanma Biçimi, Evlilik Doyumu, Marriage, Attachment Style, Marriage Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsanın kendisi için önemli olan kişilere karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlara bağlanma adı verilir. Bağlanma biçimlerinin özellikle romantik olan yetişkin ilişkilerinde görülen etkilerinin ve bu biçimlerin de evlilik ilişkilerine yansıması konusunun daha önceki çalışmalara konu olduğu görülmektedir.Bu araştırmada da bağlanma biçimlerinin evlilik doyumu ile ilişkisi araştırılmıştır. Bu anlamda rastgele seçilen 120 çift araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyo-demografik bilgi formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ile Locke ve Wallace İlişki Uyum Testi ile oluşturulan anket formundan yararlanılmıştır. Araştırmada uygulanan ki-kare analizi sonucuna göre, evli bireylerin bağlanma biçimlerinin cinsiyet, eğitim durumu, eş ile yakınlık durumu, eş ile arasındaki yaş farkı, anne yaşam durumu, anne baba boşanma durumu, anne baba ayrı yaşam durumu, anne ve baba psikiyatrik sorun olup olmama durumu değişkenleri ile bağlanma biçimleri puanları arasında istatistiksel olarak bir ilişki olmadığı görülmüştür. Evli bireylerin bağlanma biçimleri ile yaş, evlenme yaşı, çalışma durumu, evlilik süresi, aile yapısı, evlenme biçimi, cinsel yaşam memnuniyet düzeyi, eş ile sorumluluk paylaşma düzeyi, çocuk sayısı, büyüdüğünüzyer ve baba yaşam durumu değişkenleri ile bağlanma biçimleri arasında istatistiksel olarak bir ilişki olduğu görülmüştür. Evli bireylerin ilişki uyumları ile cinsiyet, yaş, eğitim durumu, eş ile yakınlık durumu, eş ile arasındaki yaş farkı, anne yaşam durumu, anne baba boşanma durumu, anne baba ayrı yaşam durumu, anne ve baba psikiyatrik yaşam durumu, evlenme yaşı, çalışma durumu, evlilik süresi, aile yapısı, evlenme biçimi, cinsel yaşam memnuniyet düzeyi, eş ile sorumluluk paylaşma düzeyi, çocuk sayısı, büyüdüğünüz yer ve baba yaşam durumu değişkenleri ile ilişki uyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir ilişki olmadığı görülmüştür. Evlenilen yaş arttıkça kaçıngan bağlanma düzeyinin azaldığı, güvenli bağlanma düzeyinin arttığı, Evlilik süresi arttıkça kaçıngan bağlanma düzeyinin azaldığı, güvenli bağlanma düzeyinin arttığı, eş ile yaş farkı arttıkça kaçıngan bağlanma ve kaygılı bağlanma düzeyinin arttığı, güvenli bağlanma düzeyinin azaldığı, Çocuk sayısı arttıkça kaçıngan bağlanma düzeyinin azaldığı, güvenli bağlanma düzeyinin arttığı görülmüştür. Evlilikte uyumluluk ve uyumsuzluk yaş, evlilik süresi, çocuk sayısı ve evlenilen yaş düzeyi ile ilişkili olmadığı ve eş ile yaş farkı arttıkça evlilikte uyum azalmakta olduğu görülmüştür. Kaçıngan ve kaygılı bağlanma biçimi arttıkça evlilikte uyumluluk düzeyinin azaldığı ve güvenli bağlanma biçimi arttıkça evlilikte uyumluluk düzeyinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is called attachment to strong emotional ties that people have developed against those who are important to them. It is seen that the effects of attachment styles, especially in romantic adult relationships, and their reflection on marital relations are the subject of previous studies. In this study, the relationship between attachment styles and marital satisfaction was investigated. In this sense, 120 pairs of randomly selected researchers were sampled. Socio-demographic information form was used as data collection tool in the survey, Inventory of Experiences in Near Relations-II and Questionnaire prepared by Locke and Wallace Relationship Compliance Test. According to the results of the study, the attachment styles of the married individuals were determined by variables such as gender, educational status, closeness with spouse, age difference between spouse, mother 's life status, parental divorce status, parental separate life status, There was no statistically significant relationship between scores of attachment styles. There are statistically significant differences between the attachment styles of married individuals and the attachment styles of age, marriage age, working status, marriage duration, family structure, marital status, sexual satisfaction level, level of sharing responsibility with spouse, number of children, Relationship. Marital status, parental divorce status, mother and father psychiatric life status, marital status, marital status, marital status, marital status, marital status, marital status, marital status, It was found that there was no statistically relationship between the level of marital life, family structure, marital status, level of satisfaction with sexual life, level of sharing responsibility with spouse, number of children, place of life and father 's life status. Moreover, there was no relationship between attachment style and level of association. As a result; It has been found that there is a meaningful relationship in the same direction and moderately with the opposite direction and medium degree, the secure attachment style between the avoidant and anxious attachment style of participants and the level of compatibility in marriage.