Çalışan ve çalışmayan kadınların ruh sağlığı durumlarının karşılaştırılması
Comparing mental health situations of employed and unemployed women
  1. Tez No: 460708
  2. Yazar: BEYZA NUR GEMCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Ruh Sağlığı, Ruhsal Belirtiler, Women Sanity, Sanity Signs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kadınların toplumsal çerçevede, ücretli bir işte çalışmaya başlamasıyla birlikte aile, sosyal ve ekonomik alanlarda değişimler meydana geldiği bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 400 milyondan fazla kişinin ruhsal sorun yaşadığını, kadınların erkeklere oranla daha fazla olumsuz ruhsal belirtiler sergilediklerini belirtmiştir. Toplum ruh sağlığını geliştirmek adına kadınlara yönelik uygulanacak ruh sağlığı politikaları üzerinde durulmalıdır. Buna bağlı olarak bu araştırma da ücretli bir işte çalışan ve çalışmayan kadınların ruh sağlığı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma örneklemi, tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma örneklemini, İstanbul ilinde yaşayan mavi ve beyaz yakalı 18 yaşından büyük 41 kadın ile İstanbul ilinde yaşayan ücretli bir işte çalışmayan 40 kadın oluşturmaktadır. Kadınların ruhsal belirtilerini saptaman amacıyla Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Sosyodemografik Veri Formu kullanılmıştır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan kadınlardan sözel onay alınmış ve veriler SPSS 21.00 programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular incelendiğinde, ortay yaş ve üzeri olan, boşanmış olan, eğitim ve gelir düzeyi düşük olan, uzun süre kasaba ve köy de yaşayıp il merkezine göç eden, yalnız veya arkadaşları ile birlikte yaşayan,tanı konulmuş sağlık problemi olan, çocukluk veya ergenlik döneminde ebeveyn kaybı yaşayan, geçmişte veya halen psikiyatrik/psikolojik tedavi gören ve birinci derece akrabalarında psikiyatrik bozukluk olan kadınların olumsuz ruhsal belirti puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Ücretli bir işte çalışan ve çalışmayan kadınların ruhsal belirtileri arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Ücretli bir işte çalışan 46-55 yaş aralığındaki kadınların ve düşük maaşda çalışan kadınların olumsuz ruhsal belirtilerinin çalışmayan kadınlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Arladaş veya akrabaları ile birlikte yaşayan, geçmişinde psikiyatrik/psikolojik tedavi gören, birinci derece akrabalarında psikiyatrtik bozukluk saptanan çalışmayan kadınların çalışan kadınlara göre daha fazla olumsuz ruhsal belirti sergiledikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Its known that, with the women start being wage worker in the social perspective, there have changes in family, social and economical fields. WHO (World Health Organization) has stated that, over 400 million people are suffering from sanity problems and women display more sanity signs then men. To develop social sanity, it must be discoursed on the politics perfomed on women sanity. Therefore, this study is about the sanity comparison of the working women and non-working women The set of study is determined by random cluster sampling method. The study set is consisting of 41 white and blue collar women over age 18 living in Istanbul and 40 non-working women living in Istanbul. For the purpose of detecting sanity problem signs on women, Short Symptom Inventory (SSI) and Sociodemographic Info Form are used. A verbal approval is asked to volunteer women who paticipates the study and results are evaluated through SPSS 21.00 programme. Upon examining the results, women who are middle age and over middle age, divorced, low-income and low-educated, migrated to city centers after a long village life, alone or living with friends, having sickness with diagnosis, having parent loss on early ages, having psychiatric commitment present or in the past, having first degree relatives with sanity problems, are high scored in sanity signs. No significant relation between working and non-working women is detected. The sanity problem signs of working women between age 46-55 detected as to be higher then the non-working women. Non-working women who are living with friends or relatives, having psychiatric commitment present or in the past, having first degree relatives with sanity problems displays more negative sanity problem signs then working women.