Kronik ağrı ile depresyon arasındaki ilişkide obezitenin etkisi
The effect of obesi̇ty between chroni̇c pai̇n and depressi̇on's relati̇onshi̇p
- Tez No: 460709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Ağrı, Depresyon, Obezite, Chronic pain, depression, Obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı kronik ağrı ile depresyon arasındaki ilişkide obezitenin etkisini incelemektir. Bu sebeple kronik ağrı ve obeziteye sahip olan bir grup ile kronik ağrıya sahip ama obeziteye sahip olmayan bir grup karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Kronik ağrıya sahip 18 yaş ve üzeri 186 kişiye araştırma için ölçekler uygulanmıştır. Toplanan veriler ile ampirik bir çalışma yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Yeme Tutumu Testi, Beck Depresyon Envanteri, Vücut Algısı Ölçeği, Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (Ortalama, Standart Sapma, Medyan, Frekans, Oran, Minimum, Maksimum) yanısıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren parametrelerin iki grup karşılaştırmalarında Student t Test, normal dağılım göstermeyen parametrelerin iki grup karşılaştırmalarında ise Mann Whitney U testi kullanıldı. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Pearson Ki-Kare testi kullanıldı. Parametreler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde de Spearman's Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmamızda elde edilen bulgular ışığında, kronik ağrı ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu ilişki üzerinde obezitenin etkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Demografik değişkenlerimizle yaptığımız analizlere bakılacak olursa; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve ağrı sıklığının etkisinin obeziteye sahip ve obeziteye sahip olmayan iki grubun karşılaştırılmasında anlamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the effect of obesity on the relation between chronic pain and depression. Thus, two groups one with chronic pain and obesity and another with chronic pain but without obesity is assessed in comparison. Research scales are applied to 186 individual above 18 suffering chronic pain. An empirical study is conducted with the data collected. Personal Information Form, Eating Attitudes TEst, Beck Depression ınventory, Body İmage Scale, Self Respect Scale is tools are used in order to collect information. During the assessment of data collected when comparing quantitative data Student t Test is applied for the comparison of two group parameters with normal distribution, and Mann Whitney U test is applied for the comparison of two groups without normal distribution as well as descriptive statistics methods such as Average, Standard Deviation, Median, Frequency, Ratio, Minimum, Maximum. Pearson Ki-Kara test is applied for the comparison of qualitative data. Spearman's Correlation Analysis is used for the assessment of relation between parameters. Within the light of the findings gathered as a result of our studies, it is seen that there is reasonable relationship between chronic pain and depression. The effect of obesity on this relation has a statistically reasonable. In consideration of analysis conducted on demographic variables it is seen that the effect of gender, age, marital status, educational background and the frequency of pain has a reasonable effect on the comparison of two groups with and without obesity.