Madde bağımlılarında psikolojik yardım alma niyeti
Psychological assistance for drug addiction
  1. Tez No: 460726
  2. Yazar: EBRU NUHOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, Alkol bağımlılığı, Psikolojik yardım alma niyeti, Drug abuse, Alcohol addition, Intent to seek psychological help
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Madde bağımlılığının ciddi sonuçları ve madde bağımlılığının önüne geçmek için psikolojik yardımın etkisi göz önünde bulundurulduğunda, bu değişkenlerin bir araya getirilmesi gereği doğmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, madde bağımlılarının psikolojik yardım alma niyetini ve tutumunu belirleyen faktörlerin ortaya konulması ve yardım alma niyeti ve tutumu arasındaki ilişkiyi karşılaştırmaktır. Araştırma modeli betimsel ve ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri demografik bilgiler; bağımlı değişkenleri ise psikolojik yardım almaya ilişkin tutum ve psikolojik yardım alma niyetidir. Araştırmaya 50 birey katılmış olup, katılımcıların yaş aralığı 18-54 arasında olup, yaş ortalaması ise 29,6'dır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Yardım Alma Niyeti Envanteri ve Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde çıkarımsal istatistikler çerçevesinde Bağımsız Örneklemler T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; madde bağımlılarının psikolojik yardım almaya ilişkin tutum düzeyinin, alınan yardımın faydalı olma durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterirken; medeni duruma, mesleğe, kullanılan maddeye, madde kullanım sıklığına, öğrenim durumuna ve daha önce psikolojik yardım alma durumuna göre bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Madde bağımlılarının psikolojik yardım alma niyeti düzeyinin, alınan yardımın faydalı olma durumuna, medeni duruma, mesleğe, kullanılan maddeye, madde kullanım sıklığına, öğrenim durumuna ve daha önce psikolojik yardım alma durumuna göre bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Madde bağımlılarının psikolojik yardım almaya ilişkin tutum ve niyeti arasında bir ilişki olup olmadığının araştırıldığı araştırma bulguları neticesinde ise, psikolojik yardım almaya ilişkin tutum ve psikolojik yardım alma niyeti arasında ilişki bulunduğu saptanmıştır. Bu çalışmada madde bağımlılarının psikolojik yardım almaya ilişkin tutum düzeyi ile yaş arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
When the consequences of substance addiction and the effect of need for psychological help are considered, these variables should be put together. In this regard, the purposes of this work are to reveal the factors of the intention and attitude of seeking psychological help of substance addicts and to compare and the relationship between the intention and attitude of getting help. As the research model, descriptive and relational screening model were preferred. The independent variables of the study are demographic information and the dependent variables are attitudes to seeking psychological help and intent to seek psychological help. 50 individuals are participated in the survey and the age range of the participants is between 18-54, the average age is 29,6. The data of the study were collected by the Personal Information Form, the Psychological Aid Intention Inventory and the Psychological Aid Attitude Scale. Independent samples T-test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the obtained data in the frame of inferential statistics. According to the findings obtained from the analysis; the level of attitudes of substance addicts to psychological help showed a meaningful difference on beneficial status of the aid received, on the other hand, marital status, occupation, the type and frequency of substance used, education status and previous psychological assistance status are shown to be irrelevant. It has been determined that the level of intention to get psychological help for substance addicts does not differ according to the beneficial status of the aid received, marital status, occupation, substance used, substance use frequency, education status and previous psychological assistance status. As a result of the research findings there showing the relationship between the attitudes and intentions of substance addicts to seek psychological help, it was determined that there is a relationship between the attitude to receive psychological help and the intention to receive psychological help. In this study, it was revealed that there is a meaningful relationship between the level of attitudes of substance addicts about getting psychological help and age of the substance addict.