İstanbul ili örnekleminde 3-6 yaş grubunda bir hastane polikliniğine başvuran olguların aldıkları tanılar ve ebeveynlerin duygudurumları arasındaki ilişki
A correlation between mood of parents and their children ranged between three and six years old who apply to np İstanbul hospital child and adolescence department and diagnosed.
- Tez No: 460725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranış Bozukluğu, DEHB, Anksiyete Bozukluğu, Konuşma Bozukluğu, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Behavior Disorder, ADHD, Anxiety Disorder, Speech Disorder, Pervasive Developmental Disorder
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, Np İstanbul Hastanesi çocuk- ergen psikiyatrisi polikliniğine başvurmuş 3-6 yaş grubu çocukların aldıkları tanılar ile; anne ve babalarının duygudurumları arasında bir ilişkinin varolup olmadığı bakılarak, bu alanda yapılacak çalışmalara katkıda bulunması amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Np İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Çocuk ve Ergen Kliniğinde tedavi gören çocuklar oluşturmaktadır. Örneklemi ise söz konusu evrenden seçilen 3-6 yaş aralığında 152 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada dosya tarama methodu kullanılmış ve verilerin analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Araştırmada Hiperaktivite Belirti Takip Formu, Conner's Aile Değerlendirme Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Sonuç olarak; anne değerlendirmelerine bakıldığında, çocukların tanı gruplarına göre Hiperaktivite Belirtileri ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Davranım Bozukluğu tanılı ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanılı çocukların annelerinin çocuklarında gözlemlediği hiperaktivite belirti düzeyi Akıcı Konuşma Bozukluğu tanılı çocukların annelerinin çocuklarında gözlemlediği hiperaktivite belirti düzeyinden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is that contributing the future research in this field by investigating whether there is a correlation between mood of parents and their children ranged between three and six years old who apply to NP İstanbul Hospital child and adolescence department and diagnosed. Children who are treated in Np İstanbul Neuropsychiatry Hospital generate the population. The sample is 152 children age between three and six who choose from that population. Obtained data are analysed by SPSS and interpreted. In this research, Beck Depression Inventory(BDI), Beck Anxiety Inventory(BAE), Conner's Parent Rating Scale are used. As a result; The difference between the mean of Hyperactivity Symptoms according to the diagnosis groups of children was found to be significant. Children with Behavioral Disorders and ADHD have a higher level of hyperactivity observed by their mothers than the level of hyperactivity observed by mothers of children with Speech Disorder.