Batı Marmara Bölgesi'nde alkol kullanan bireylerin bağlanma ve kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between individuals using alcohol in the West Marmara Region and their good well-beingBatı Marmara Bölgesi'nde alkol kullanan bireylerin bağlanma ve kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 551069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: bağlanma, bağımlılık, alkol, alkol bağımlılığı, kişisel iyi oluş, attachment, dependence, alcohol, alcohol dependence, personal well-being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada“Batı Marmara Bölgesi'nde Alkol Kullanan Bireylerin Bağlanma ve Kişisel İyi Oluşları Arasındaki İlişki”incelenecektir. Alkol bağımlılarının önemli bir bölümünün kişiler arası ilişkilerde ve duygu düzenlemede güçlük yaşaması, bağımlılığın bağlanma bozukluğu ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Güvensiz bağlanmanın alkol tüketimi ve zararlı madde kullanımı ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Reis ve arkadaşları genç yetişkinlerde yaptıkları bir çalışmada erkek deneklerde korkulu-kaçıngan bağlanma stilinin alkol bağımlılığı ile ilişkili olduğunu göstermişlerdir. Bu durum alkol kullanımının stresle başa çıkma yolu olarak kullanıldığını düşündürmektedir. Sonuç olarak, bağlanma stili ile alkol kullanımı arasında saptanan ilişkiler alkol kullanımının bağlanma sorunlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bireyin yaşam memnuniyetini içeren kişisel iyi oluş ise alkol bağımlılığıyla ilişkili olabilecek kapsamlı bir değerlendirmedir. İyi oluş kavramına daha yakından bakacak olursak; akıl sağlığı, genel bir mutluluk hali ve yaşam doyumu olarak tanımlayabiliriz. Aile ve arkadaşlar, yaşam, özsaygı, barınma, sağlık, parasal gelir, eğlenme gibi bileşenler kişisel iyi oluşun belirleyicileridir. Yaşam memnuniyeti ve dolayısıyla kişisel iyi oluşu düşük bireylerin alkol bağımlılığı açısından risk altında olduğu düşünülmektedir. Günümüzün kronik bağımlılık sorunu olan alkol bağımlılığı bağlanma kuramı ve kişisel iyi oluş kapsamında ele alınmıştır. TBRSH çalışmasına dâhil 9 bölge arasında olan Batı Marmara Bölgesinde yaşayan 2900 kişi bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde belirlenen kriterler; 18 yaşının üstünde olma, gönüllü olma ve anketlerin doldurulmasına engel herhangi bir problemin olmamasıdır. Araştırmadaki katılımcılar okullar, belediye binaları, özel şirketler gibi çeşitli çalışma alanları ve muhtarlık, ortak kamu alanları, kurslar, yardım dernekleri gibi alanlardan seçilmiştir. Sosyodemografik Bilgi Formu, Kişisel İyi Oluş İndeksi Yetişkin Türkçe Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II ile toplanan verilerin analizi SPSS21 programı ile yapılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre erkeklerin alkol bağımlılıklarının kadınlara göre daha yüksek olduğu, eğitim düzeyi arttıkça alkol kullanımının arttığı görülmüştür. Ayrıca medeni durumu bekâr olan bireylerin alkol bağımlılığında artış saptanmıştır. Çocuk sayısının azalması ile alkol kullanım sıklığı artmaktadır. Alkol kullanımı bağlanma özellikleri açısından incelendiğinde kaçıngan bağlanma ve alkol bağımlılığı arasında negatif yönlü bir ilişki görülürken kaygılı bağlanma ve alkol kullanımının pozitif yönde ilişki gösterdiği bulunmuştur. Kişisel iyi oluşun azalması ise alkol kullanımını arttırmaktadır. Günümüzün bu önemli probleminin; kişiler arası ilişkilerin çalışılması ve güvenli bağlanmanın kazandırılmasıyla önlenebileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between attachment and personal well-being of individuals who use alcohol in West Marmara Region will be examined. The fact that a significant number of alcohol addicts have difficulty in interpersonal relationships and emotion regulation suggests that dependence is related to attachment disorder. There are studies showing that insecure attachment is associated with alcohol consumption and harmful substance use. Reis et al. Showed that fearful-avoidant attachment style is related to alcohol dependence in male subjects in a study conducted by young adults. This suggests that alcohol use is used as a way of coping with stress. In conclusion, the relationship between attachment style and alcohol use suggests that alcohol use is associated with attachment problems. Personal well-being, which includes life satisfaction of the individual, is a comprehensive assessment that may be related to alcohol dependence. If we take a closer look at the concept of well-being; mental health, a state of general happiness and life satisfaction. Family and friends, life, self-esteem, shelter, health, monetary income, entertainment, such as components of personal well-being are the determinants. It is thought that individuals with low personal satisfaction and life satisfaction are at risk for alcohol dependence. This current chronic dependency problem has been addressed in the context of attachment theory and personal well-being. 2900 people living in West Marmara Region, which is among 9 regions including TBRSH study, constitute the sample of this study. The criteria determined in the sample selection; Being over 18 years of age, being voluntary and not having any problems that prevent the filling of questionnaires. Participants in the study were selected from various fields such as schools, municipal buildings, private companies, muhtar, public public areas, courses and charities. Sociodemographic Information Form, Personal Goodness Index Adult Turkish Form and the Relationships with Experiences in Close Relationships II were analyzed with SPSS21 program. According to the findings obtained from the study, it was observed that alcohol dependence of males was higher than that of females, and alcohol use increased as education level increased. In addition, alcohol dependence of individuals with marital status increased. The frequency of alcohol use increases with the decrease in the number of children. When alcohol use was examined in terms of binding characteristics, it was found that there was a negative relationship between avoidant attachment and alcohol dependence, whereas anxiety and alcohol use were positively correlated. Reduced personal well-being increases the use of alcohol. This important problem of today; It should not be forgotten that interpersonal relations can be prevented by working and gaining secure attachment.