Evlilik kavramı üzerinden, anksiyete ve depresyonun ilişki doyum açısından incelenmesi
Effect of anxiety and depression on relationship satisfaction over marriage consept
- Tez No: 460743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Anksiyete, Depresyon, İlişki Doyumu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, evli olan ve evli olmayan bireylerin ilişki doyum düzeyleri arasında anlamlı düzeyde farklılık olup olmadığını; evli olan ve evli olmayan bireylerin ilişki doyum, anksiyete ve depresyon düzeylerinin demografik özellikler açısından farklılık gösterip göstermediğini; evli olan ve evli olmayan bireylerin ilişki doyum düzeyleri ile anksiyete ve depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırmaya İstanbul' da yaşayan, 32 evli çift (32 erkek-32 kadın), 32 evli olmayan ancak romantik ilişkisi olan çift (32 erkek-32 kadın), olmak üzere toplamda 128 birey katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Demografik Bilgi Formu”,“Beck Depresyon Envanteri”,“Beck Anksiyete Envanteri”ve“İlişki Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların verileri“SPSS 22.0 for Windows”alt testleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın ilişkisel analizleri için Spearman's Rho Korelasyon Testi uygulanmış; farklılıklar ve demografik değişkenler için Kruskal Wallis Testi ve Mann Whitney-U testi uygulanmıştır. Katılımcıların ilişki durumuna göre (evli olma/evli olmama) anksiyete düzeyleri açısından anlamlı düzeyde farklılık saptanmazken depresyon ve ilişki doyumları açısından anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır. Evli olan katılımcıların depresyon puanları evli olmayan katılımcılardan yüksek bulgulanırken; evli olmayan katılımcıların ilişki doyum puanları evli olan katılımcılara göre daha yüksek olarak bulgulanmıştır. Ayrıca araştırma demografik değişkenlere göre de farklı anlamlı sonuçlar elde etmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is analysis of any significant difference between relationship satisfactions of married couples and unmarried couples; analysis of any significant difference between relationship satisfactions, anxiety level and depression levels of samples through their demographic information; analysis of any significant difference between relationship satisfactions of married and unmarried couples and their depression and anxiety levels.128 person (n=128) who were 32 married couples (32 men, 32 women) and 32 non-married couples have romantic relationships (32 men, 32 women) were taken as a sample. In data acquisition, Demographic Information Scale, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Relationship Assessment Scale (RAS) were used. the data of samples were analyzed with SPSS 22.0 for Windows. Spearman's Rho Correlation Test was applied for statistical relationship analysis of this study and Kruskal Wallis Test and Mann-Whitney U Test were applied for statistical differences and demographic variables. In results, although there was no significant difference between anxiety levels of couples through relationship status as being married or unmarried, there was a significant difference for depression and relationship satisfactions of samples. Despite the fact that depression levels of married couples were higher than unmarried couples, relationship satisfactions of unmarried couples were higher than married couples. In addition, there were significant differences according to demographic characteristics. Key Words : Marriage, Anxiety, Depression, Relationship Satisfaction.