Üst düzey yöneticilerle diğer çalışanlar arası makyavelyen davranışlar ve kişilik özellikleri arası farklar
Machiavellist behaviours and distinction in personality traits between senior executives and employees
  1. Tez No: 460744
  2. Yazar: İBRAHİM İNAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Makyavelyen Davranış, Üst Düzey Yönetici, Diğer Çalışan, Personality Traits, Machiavellist Behaviour, Senior Executives, Employees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, özel şirketlerde görev yapan üst düzey yöneticiler ile diğer çalışanların makyavelyen davranışları ve kişilik özellikleri arasındaki farklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Verilerin toplanması için İstanbul 'da faaliyet gösteren beş firmanın 20'si üst düzey yönetici olmak üzere toplam 40 çalışanına“Makyavelizm Ölçeği”,“Türk Kültüründe Geliştirilmiş Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Sosyodemografik Veri Formu”olmak üzere dört ölçek uygulanmıştır. Elde edilen verilere SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences 21 for Windows) programı vasıtası ile ortalama, basıklık, çarpıklık hesapları, t testi ve diğer analiz işlemleri uygulanmıştır. Çalışmanın birinci bölümde kişilik, benlik ve makyavelizm kavramları açıklanmaya çalışılmış, bulgular bölümünde ise elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Demografik değişkenler olarak belirlenen cinsiyet, eğitim durumu ve çalışma süresinin gruplar arası fark üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi de çalışmanın kapsamındadır. Üst düzey yöneticiler ile diğer çalışanların demografik değişkenleri de kullanılarak gruplar karşılaştırılmış ve sonuçlara ulaşılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, araştırmanın temel hipotezi olan üst düzey yönetici ve diğer çalışan gruplarının makyavelyen davranışları ile kişilik özellikleri arasında kontrol arzusu, diğerlerine güvenmeme ve duygusal tutarsızlık alt boyutları bakımından anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, üst düzey yöneticilerle diğer çalışanların makyavelyen davranışları ile kişilik özellikleri alt boyutları arasında farklı yön ve seviyelerde ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the differences between senior managers and ordinary employees in terms of machievallist behaviors and personality traits. Input data is collected by conducting four questionnaires, namely“Machiavellism Scale”,“Basic Personality Traits Developed in Turkish Culture”,“Rosenberg Self-Esteem Scale”and“Socio-demographic Questionnaire”on 40 employees, 20 of which are senior managers, across five companies located in Istanbul. Approximation, kurtosis, skewness calculations, t test and other analyses applied on obtained data via SPSS21.0 (Statistical Package for Social Sciences 21 for Windows) program. Personality, self and machiavellism concepts are defined in the first section of the study, while obtained data is evaluated in findings section. In addition, study covers the effect ofgender, education and working hours designated as demographic variations in two different groups.Furthermore, groups are compared to each other using senior managers and other employees' demographic variations as well and results are recorded. Result of the study has indicated a statistically significant difference in terms of desire for control, distrust of others and emotional inconsistency sub traits between machievallist behaviors and personality traits of senior managers and ordinary employees which is the main hypothesis of this study. Aditionally, a relation in different direction and coefficent has been observed in terms of machievallist behaviors and personality sub traits between senior managers and ordinary employees.