Üniversite öğrencilerinin beden algısının depresyon ile ilişkisi: Mizacın rolü
The relationship between the body perception and depression of university students: The role of the temperament
- Tez No: 460752
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden algısı, depresyon, mizaç, Perception of body, depression, temperament
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Üniversite öğrencilerinin beden algısının depresyon ile ilişkisinde mizacın rolünü incelemek üzere 50'si kız ve 50'si erkek 100 üniversite öğrencisi ile bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada, öğrencilerin beden algısı düzeylerini araştırmak üzere Secard ve Jurard tarafından geliştirilen 40 maddelik Vücut Algısı Ölçeği, öğrencilerin depresyon düzeylerini araştırmak için Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen, 15 yaş ve üzerindeki ergen ve yetişkinlere uygulanabilen Beck Depresyon Ölçeği ve öğrencilerin mizaç tipleri ve bu mizaçlara ne düzeyde uyduklarını görmek üzere Hagop A. Akiskal tarafından geliştirilen Mizaç Ölçeği (TEMPS-A) uygulanmıştır. Betimsel istatistik sonuçlarına bakıldığında, Öğrencilerin, vücut algısı ortalama puanı ise 152,88±24,32 olarak hesaplanmıştır. Genel olarak öğrencilerin vücut (beden) algısı düzeylerinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Öğrencilerin beden algısı düzeylerinin yaşına, eğitim durumlarına ve gelir düzeylerine göre farklılaşmazken, erkekler lehine, ilişkisi olan öğrenciler lehine ve zayıf ile normal öğrenciler lehine anlamlı bir farklılaşma olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin genel depresyon puanlarının oldukça düşük olduğu bulunmuştur (10,54±7,13). Farklılaşma analizlerine göre cinsiyete göre öğrencilerin depresyon puanları farklılaşmazken, küçük yaştaki öğrencilerin, lisans öğrencilerinin, ilişkisi olmayan öğrencilerin, gelir düzeyi düşük öğrencilerin ve hafif ve 1. Derece şişman öğrencilerin depresyon puanları daha yüksek çıkmıştır. Öğrencilerin mizaç düzeylerinin tüm değişkenler açısından farklılaştığı bulunmuştur. Araştırmanın asıl problemi olan öğrencilerin beden algısının depresyonla olan ilişkisinde mizacın rolüne ilişkin yapılan analizlere göre depresif mizaç bu ilişkinin %12,0'sini, siklotimik mizaç %6,0'sını, hipertimik mizaç %7,0'sini, sinirli mizaç %8,0'ini ve endişeli mizaç %12,0'sini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
A study was conducted with 100 university students from 50 girls and 50 boys to investigate the role of temperament in relation to depression in university students. In order to investigate the students' physical image levels the 40-item Perception Scale developed by Secard and Jurard was used. To examine the level of depression of the students Beck Depression Scale was used. And for students' temperament level, Temperament Scale (TEMPS-A) which was developed by Hagop A. Akiskal was applied to the participants. In general, the students' body (body) perception level found to be high. While the perceptual levels of the students did not differ according to their age, educational status and income levels, it was found that there was a significant difference in favor of thin and normal weight students and in favor of male the students. The general depression scores of the students were found to be quite low (10,54 ± 7,13). According to differentiation analyzes, depression scores, younger students2, undergraduates', students with no relationship, students with low income were higher than the others. Temperament levels of students differed in terms of all demographics variables. According to the analyzes on the role of temperament in relation to depression, the depressive temperament had 12,0% of this relationship, 6,0% of cyclothymic temperament, 7,0% of hyperthymic temperament, 8,0% of irritable temperament and depressed mood 12.0%.