Üniversite öğrencilerinde sosyal fobi ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social phobia and internet addiction in university students
- Tez No: 460751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kaygı, sosyal kaygı, internet bağımlılığı, Anxiety, social anxiety, internet addiction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin sosyal fobi düzeyleri ile internet bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Ayrıca araştırmacı tarafından belirlenen sosyodemografik özelliklerin sosyal fobi ile internet bağımlılık ölçeği toplam puanlarını anlamlı bir biçimde etkileyip etkilemediğini tespit edip, yorumlar yapılarak literatüre katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.Araştırmanın örneklemini Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde öğrenime devam eden 113 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada Sosyodemografik Form, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği ile İnternet Bağımlılık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın modelini betimsel yöntem oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS 21 Windows paket programında yapılmıştır. Yapılan normallik testi sonucuna göre verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiş olup, Non-Parametrik Testler uygulanmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin istatistiksel sonucuna ulaşmak içinse korelasyon analizi yapılmıştırAraştırma sonucunda sosyodemografik değişkenlere göre (cinsiyet, yaş ve bölüm) sosyal kaygı ve internet bağımlılık düzeylerinin farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği (Toplam Puan) ile İnternet Bağımlılık Ölçeği (Toplam Puan) ve Kontrol Kaybı alt boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kaygı alt boyutu ile İnternet Bağımlılık Ölçeği (Toplam Puan) ile Kontrol Kaybı alt boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.Sosyal ilişkileri zayıf olanlar, internet ortamında oldukça sosyalmiş gibi davranıp bu ihtiyacını gidermeye çalışabilir. Sanal ortamdaki iletişimin, yüz yüze iletişimden daha az risk taşıdığını düşünen sosyal kaygı düzeyleri yüksek bireyler, bu sayede internette daha fazla vakit geçirmeye başlayabilirler.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the relationship between social phobia levels and internet addiction levels of university students. it is also aimed to contribute to the literature with the comments after determining whether the sociodemographic characteristics determined by the researcher significantly affect the social phobia and the total scores of internet addiction. 113 students attending Mustafa Kemal University, Faculty of Arts and Sciences,constitute the sample of the study. Sociodemographic Form, Liebowitz Social Anxiety Scale and Internet Addiction Scale were applied in the study. The model of the research is a descriptive method. The annotation of the study data was made according to the IBM SPSS 21Windows packet programme.According to the normality test results,it was found that the data did not show normal distribution and Non-parametric tests were applied.Correlation analysis was done to reach the statistical result of the research hypothesis.As a result of the research,It was determined that social anxiety and internet addiction levels did not differ according to sociodemographic variables (sex, age and department).It turned out that there was a significant relationship which was positive and in low level between The Liebowitz Social Anxiety Scale (Total Score) and the Internet Dependency Scale (Total Score) and the Control Loss subscale.It also turned out that an anxiety sub-dimension and a low level of positive correlation between the Internet Dependency Scale (Total Score) and the Control Loss sub-dimension were in significantly low. People who have less social relations can act as they are very social on the internet and they try to eliminate their social needs in this way. Individuals with a high level of social anxiety think that communication in the virtual environment carries less risk than face-to-face communication and they can spend more time on the Internet.