İkincil tutulu satış piyasası araçlarının analizi ve Türk bankacılık sektörüne etkileri
The analysis of secondary mortgage market instruments and effects on Turkish banking sector
  1. Tez No: 460781
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ÇAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Finansmanı, Tutulu Satış, Birincil Piyasa, Menkul Kıymetleştirme, İkincil Piyasa, Sermaye Piyasaları, Uzun Vadeli Fonlama, Vade Uyumsuzluğu, Housing Finance, Mortgage, Primary Market, Securitisation, Secondary Market, Capital Markets, Long Term Funding, Maturity Mismatch
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de sağlıklı bir konut finansman sisteminin tesis edilebilmesi için sermaye piyasalarının bütünleştirilmesinin önemi irdelenmiş ve uluslararası örneklerden yola çıkılarak menkul kıymetleştirme sistemi önerisi sunulmuştur. Konut finansman sistemleri arasında en etkili yapı olarak ön plana çıkan tutulu satış sistemi incelenmiş ve tutulu satış kredilerinin verildiği birincil piyasa ile söz konusu kredilerin gelir akışına dayalı menkul kıymetleştirme işleminin gerçekleştiği ikincil piyasa arasındaki bütünlük analiz edilmiştir. Tutulu satış sistemini farklı menkul kıymetleştirme yöntemleriyle tesis ederek doğası gereği uzun vadeli olan tutulu satış kredilerinin yine benzer şekilde uzun vadeli fon kaynaklarıyla karşılanmasını sağlayan ve bankalar için çok önemli bir sorun olarak öne çıkan vade uyumsuzluğu sorununu çözen ülkeler incelenmiştir. Türkiye'nin konut piyasası teknik, hukuki ve finansal boyutlarıyla analiz edilmiş ve birçok ülkede başarıyla uygulanan tutulu satış sisteminin uygulanabilirliği sorgulanarak sistem önerisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study has been to investigate the inevitability of the integration of capital markets in order to establish a healthy and sustainable housing finance system in Turkey, with international examples having been presented. The mortgage system has been researched in detail and the integrity between the primary markets, where the mortgage loans are placed, and the secondary markets, where the securitisation course of action is taken, has been analysed. The countries which founded mortgage systems, with different securitisation methods, have been investigated in order to shed light on how they solve the maturity mismatch issue that banks encounter while financing housing loans with long durations in nature. In order to explicate the applicability of mortgage system to Turkey, the housing market has been analysed from technical, legal as well as financial aspects and a model has been developed in the end.