Küçük ölçekli basamak patlatmalarında eklem sistemlerinin parça boyut dağılımı üzerindeki etkileri
Influences of joint systems on the fragmentation in small scale bench blasting
  1. Tez No: 460990
  2. Yazar: ORHAN ALTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Basamak patlatması, Küçük ölçekli patlatma, Parça boyut dağılımı, Kayaç parçalanması, Bench blasting, Small scale blasting, Partical size distribution, Rock fragmentation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı; çatlaklı yüzeyin, patlatma sonrası parça boyut dağılımı üzerindeki etkilerini belirlemek ve patlatma sonrası parça boyut dağılımının istenen şekillerde ayarlanabilmesini sağlamaktır. Bu amaçla çatlaksız referans bloğu ve farklı çatlak sistemlerinden oluşan bloklar üretilmiş ve bu bloklar Erzberg-Styria/Avusturya'da bulunan madende seçilen bir bölgede sıralı olarak patlatılmıştır. Farklı çatlak sistemine ait bloklardan elde edilen parçalanmış kayaçlar, parça boyut dağılımını belirlemek amacıyla laboratuvar ortamında elek analizine tabi tutulmuştur. Çalışma sonunda tüm sonuçlar çatlak sistemi olmayan referans bloktan elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Böylelikle istenilen parça-boyut dağılımında malzeme üretiminde çatlakların etkisi belirlenmiştir ve çalışmada çatlaklı yüzeylerde daha etkin patlatmaların oluştuğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The investigation of this research is to study how jointed bench effects the blast fragmentation distribution. With the aim of this research there has been jointed blocks and nonjointed (reference) blocks comparision. The blocks were blasted in order of each rows in Erzberg Mine-Styria/Austria. The materials has been collected from each different types of blocks and they were carried to the laboratory for each block to do the sieving analysis. Finally all sieving analysis was compared to the analysis of the refence blocks. The result of this research will hopefully enable more efficient on blasting in jointed benches experiments to be developed, leading to better efficiency in blasting operations.