1,3,4-tiyadiazol türevlerinin DNA etkileşimlerinin ve antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi
DNA interaction and antimicrobial activity study of 1,3,4 thiadiazole derivatives
- Tez No: 461008
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KANDEMİRLİ, YRD. DOÇ. DR. Hakan Sezgin SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: 4-Tiyadiazol, DNA, 4-Tiyadiazols, DNA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Fosfor oksiklorit ile metoksi sinnamik asit türevleri ve feniltiyosemikarbazid türevlerinin reaksiyonuyla, 5-[(E)-2-(3-metioksifenil]vinil-N-[4'-nitrofenil]-1,3,4-tiyadiazol-2-amin (1), 5-[(E)-2-(2-metoksifenil]vinil-N-[4'-nitrofenil]-1,3,4-tiyadiazol-2-amin (2), 5-[(E)-2-(3-metoksifenil]vinil-N-[4'-metilfenil]-1,3,4-tiyadiazol-2-amin (3) ve 5-[(E)-2-(2-metoksifenil]vinil-N-[4'-metilfenil]-1,3,4-tiyadiazol-2-amin (4) molekülleri sentezlendi. Seçilen bakteriler için, antibakteriyel aktivite çalışıldı. Sentezlenen moleküllerin CT-DNA ile etkileşimin incelenmesi için UV-Vis spektroskopik yöntem kullanıldı. UV, FT-IR, 13C-NMR, 1H-NMR temel yöntemleriyle sentezlenen bileşikler karakterize edildi. Thermo Scientific MULTISKAN GO ile CT-DNA için soğurum pikleri 1 ve 4 bileşikleri için görüntülendi. Bileşiklerden 1 ve 4, klebsiella pneumonia ve Staphylococcus huminis üzerinde engelleme bölgeleri gösterirken, 1,3 ve 4 numaralı bileşiklerin, Staphylococcus epidermitis ve Alfa streptococcus haemolyticua üzerinde etkili olduğu görüldü. Bunlardan 1 ve 4 numaralı bileşikler ile CT-DNA arasında etkileşimin olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
5-[(E)-2-(3-methoxyphenyl] vinyl-N-[4'-nitrophenyl]-1,3,4-Tiyadiazol-2-amine (1), 5-[(E)-2-(2-methoxyphenyl] vinyl-N-[4'-nitrophenyl]-1,3,4-Tiyadiazol-2-amine (2), 5-[(E)-2-(3-methoxyphenyl] vinyl-N-[4'-methylphenyl]-1,3,4-Tiyadiazol-2-amine (3) and 5-[(E)-2-(2-methoxyphenyl] vinyl-N-[4'-methylphenyl]-1,3,4-Tiyadiazol-2-amine (4) were synthesized by the reaction of phenylthiosemicarbazide derivatives and methoxy cynnamic acid derivatives with phosphorous oxychloride. Antibacterial activity was studied for selected bacteria. UV- Vis spectroscopic method was used to investigate the interaction of CT-DNA with studied molecules. Compounds 1-4 were synthesized and characterized with UV, FT-IR, 13C-NMR, 1H-NMR elemental methods. Compounds 1-4 were screened for some bacteria types and absorption spectra for interaction with CT-DNA were recorded on Thermo Scientific MULTISKAN GO. The compounds (1-4) showed inhibition zones on klebsiella pneumonia and Staphylococcus huminis, while compunds (1,3 and 4) had effects on Staphylococcus epidermitis and Alfa streptococcus haemolyticua. Compounds (1-4) displayed interaction with CT-DNA.