Normal işiten ve koklear implantlı bireylerin konuşmalarındaki bürünsel özelliklerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative examination of prosodic features in speech of individuals with normal hearing and cochlear implant
- Tez No: 461091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÜNAL LOGACEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Koklear implant, bürünsel, dar odak, Cochlear implant, prosodic, narrow focus
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı normal işiten ve koklear implantlı bireylerin konuşmalarındaki bürünsel özelliklerin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla öğrencilerin odak oluşturmada kullandıkları süre, f0, şiddet parametreleri karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Araştırmaya 8 koklear implant kullanan ve 6 normal işiten üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırma sonucunda dar odak olan sözcüklerin ortalama süresinin ve şiddetinin odak olmayan eşine göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Dar odak olan sözcüklerin f0 standart sapmasının ve f0 ranjının odak olmayan sözcüklere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Koklear implantlı öğrencilerin, sözcük üretimlerinde f0 standart sapmanın ve f0 ranjının normal işitenlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Koklear implant kullanan öğrencilerin sözcük üretim süresinin normal işitenlere kıyasla daha uzun olduğu bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları koklear implant kullanan katılımcıların dar odak üretiminde süre parametresini başlıca parametre olarak kullandıklarını göstermektedir. Bir diğer göze çarpan bulgu da koklear implantlı öğrencilerin f0 standart sapmasının ve f0 ranjının normal işitenlere göre yüksek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare the prosodic features in the speech of the individuals with normal hearing and cochlear implant. Therefore, the parameters of focus, duration, f0, intensity were examined comparatively. Eight university students with cochlear implant and six university students with normal hearing participated in this research. At the end of the research, the average duration and intensity for the focus words were found to be higher than that of the non-focus words. It has been found that focused words have lower f0 standard deviation and f0 range than non-focus words. It has been observed that the students with cochlear implant have higher f0 standard deviation and f0 range in word production than those students with normal hearing. The duration of word production was found out to be longer for participants with cochlear implant than that of the individuals with normal hearing. The results of the research show that the participants with cochlear implant use the duration as the primary parameter in the narrow focus production. Another notable finding is that the f0 standard deviation and f0 range values of the students with cochlear implant are higher than that of the individuals with normal hearing.