Quercetinin kolon anastomoz yarası iyileşmesine etkisi
Wound healing effect of quercetin on colon anastomosis
  1. Tez No: 461116
  2. Yazar: UFUK DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EDREMİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Quercetin, kolon anastomozu, antioksidan, patlama basıncı, yara iyileşmesi, Quercetin, colonic anostomosis, antioxidant, burst pressure, wound healing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kolon anastomozlarında cerrahi tekniklerde ilerlemeye rağmen anastomoz kaçakları ve yara iyileşmesinde gecikmeler görülmektedir. Yara iyileşmesinin iyi bir şekilde olmaması anastomoz kaçağı riskini arttırır ve ölümle sonuçlanabilen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yara iyileşmesi üzerine etkileri araştırılan moleküllerden biri quercetindir. Quercetin antioksidan özelliğe sahip bir moleküldür ve antioksidan aktivite ile yara iyileşmesine katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Amacımız, quercetinin barsak anastomozu sonrasında cerrahi yara iyileşmesini nasıl etkileyeceğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada 230-260 gr ağırlığında 80 adet erkek Wistar Albino cinsi ratlar kullanılmıştır. Her birinde 10'ar hayvan bulunan 8 grup oluşturulmuştur. Gruplar; 1) Kontrol 3 günlük (K3 grubu), 2) Kontrol 7 günlük (K7 grubu), 3) Dimetil sülfoksit kontrol 3 günlük (DMSO3 grubu), 4) Dimetil sülfoksit kontrol 7 günlük (DMSO7 grubu), 5) Quercetin 20 mg/kg 3 günlük (Q3/20 grubu), 6) Quercetin 100 mg/kg 3 günlük (Q3/100 grubu), 7) Quercetin 20 mg/kg 7 günlük (Q7/20 grubu), 8) Quercetin 100 mg/kg 7 günlük (Q7/100 grubu) şeklinde ayrılmıştır. Quercetin dimetil sülfoksit (DMSO) içinde çözdürülerek, 100 mg/kg ve 20 mg/kg şeklinde 2 farklı dozda intraperitoneal olarak 24 saatte bir verilmiştir. Üçüncü ve 7. günlerdeki yara iyileşmesi patlama basıncı saptanarak değerlendirilmiştir. Daha sonra aldığımız anastomoz bölgesi doku örneklerindeki antioksidan enzim aktiviteleri, oksidan hasarın derecesi ve yara yerinin histopatolojik iyileşmesi belirlenmiştir. Sonuç olarak quercetinin anastomoz sonrası yara iyileşmesine katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Despite the advances in surgical techniques used in colon anastomosis, anastomotic leakage and delays are still seen in wound healing. If wound healing is not fair enough, risk of anastomotic leakage will increase and this may lead to the emergence situations that can result in death. One of the investigated molecules on wound healing effect is quercetin. Quercetin has antioxidant effect and its contribution on wound healing is reported. Our purpose in this research is to find out how quercetin will affect surgical wound healing after colon anastomosis. Eighty male wistar albino rats weighing 230-260 g are used. Eight different groups are created in each of 10 animals: 1) Control, 3 days (K3 group), 2) Control, 7 days (K7 group), 3) Dimethyl sulfoxide control, 3 days (DMSO3 group), 4) Dimethyl sulfoxide control, 7 days (DMSO7 group), 5) Quercetin 20 mg/kg, 3 days (Q3/20 group), 6) Quercetin 100 mg/kg, 3 days (Q3/100 group), 7) Quercetin 20 mg/kg, 7 days (Q7/20 group), 8) Quercetin 100 mg/kg, 7 days (Q7/100 group) Quercetin is solved in DMSO and applied in every 24 hours as two different doses 20 and 100 mg/kg. The wound healing on days 3th and 7th are evaluated by determining the burst pressure. Antioxidant enzyme activities, oxidant damage's level and histopathologic healing of the wound site are determined on tissue samples taken from the anastomotic area. As a result, its seen that quercetin has contribution on wound healing after anastomosis.