Diyarbakır ilinde meydana gelen iş kazalarının demografik analizi, mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörler
Demographic analysis of work injuries in Diyarbakir province and the factors that affect mortality and morbidity
- Tez No: 461121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: iş kazaları, acil servis, demografik özellikler, travma
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
İş, insanların yaşantısında onlara bir yer kazandıran önemli bir sosyal etmen olduğu gibi fiziksel, kimyasal, psikolojik, sosyal ve ekonomik pek çok nitelikleri ile de insan sağlığını etkilemektedir. Sanayi devrimi ile birlikte etkilenen çalışma hayatına hemen her alanda makineleşme girmiş ve bu durum kitlesel üretime geçişle paralel başka sorunları beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en başında ise iş kazaları gelmektedir. Bu çalışmada Diyarbakır ili Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil ve Travmatoloji Hastanesine 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında başvuran iş kazalarının demografik özelliklerinin yanı sıra kazaların mortalite ve morbiditeye olan etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışma retrospektif yapıldı. Öncelikle acil poliklinik defteri taranarak iş kazası nedeniyle başvuran hastaların isimleri ve acil servis poliklinik protokolleri çıkarıldı. Bu isim ve protokol numaraları kullanılarak arşivden acil servis hasta muayene kartları çıkarıldı ve uygun hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hasta verileri iş kazaları çalışma formu kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya 36 aylık dönemde toplam 406 hasta alınmıştır. Çalışmaya 18 yaş altı hastalar ve bilgilerine ulaşılmayan hastalar dâhil edilmemiştir. Çalışmaya dâhil edilen hastaların 393'ü erkek, 13 tanesi kadın olarak tespit edildi. En sık görülen yaş ortalaması %25,6 (104) ile 18-25 yaş grubuydu. Kazalar en sık ilkbaharda %30,8 (125) meydana gelmektedir. Başvuran kazaların gün içerisindeki saat dağılımı en sık %34,7 (141) ile 12.00-16.00 arasındaydı. Kazalar en sık cumartesi günü gerçekleşmekteydi, oranı %17,7 (72) idi. Hatsalar en sık %46,1 (187) ile acil serviste tedavi edilmiştir. Hastaların %343 (84,6) tanesi şifa ile taburcu olurken %1,2 (5) kazazede de ölüm meydana gelmiştir. Sonuç olarak acil servise başvuran hastaların çoğunluğunu genç erkek bireyler oluşturmaktadır. İncelenen hastalardaki yaralanmaların çoğu dikkatsizlik ve eğitimsizlikten kaynaklanmakta olup gerekli basit tedbirlerin alınması ve mesleki eğitim programlarının yaygınlaştırılması ile bu yaralanmaların önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Work is an important social factor that gives people a place in their lives and affects human health with many physical, chemical, psychological, social and economic qualities. Working life which was affected by the beginning of industrial revolution integrated with machinery production and this has led to other parallel issues with the transition to mass production. Job accidents are at the top of these problems. In this study, we aimed to investigate the effect of accidents on mortality and morbidity in addition to demographic characteristics of occupational accidents, which were applied to Dicle University Medical Faculty Emergency and Traumatology Hospital between 1st January 2013 and 31st December 2015. The study is a retrospective study. Primarily, the polyclinic records are examined for the names of patients who applied with work accidents and the emergency service protocol numbers are determined. With these names and protocol numbers, the emergency services patient examination card were identified from the archives, and suitable patients are included in the study. Patient data were collected using work accident form. In 36 months study period, a total of 406 patients is recorded. Patients under 18 years old and patients whose information is not available are excluded. 393 of the patients included in the study were male, and 13 were female. The most common age group was 18-25 group of age with 25.6 percent (104 patients). Accidents occur most frequently in spring period with 30.8 percent (125 patients). The distribution of the patient number during a day has the highest amount between 12.00 and 16.00 with 34.7 percent (141 patients). The date which accidents occurred most frequently on was Saturday with 17.7 percent (72 patients). The patients are mostly treated at emergency services with 46.1 percent (187 patients). While 343 (84.6%) of the patients were discharged with healing, 1.2% (5 patients) of the patients died. As a result, most of the patients who applied to the emergency service are young male individuals. Most of the injuries in the studied patients are caused by carelessness and lack of education, and it is possible to prevent these injuries by taking necessary simple measures and spreading of vocational training programs. Keyword: Work Accident, Emergency Service, Demographical Characteristics, Trauma