Türkiye görme engelliler goalball sporcularının fiziksel uygunluk ve antropometrik özelliklerinin müsabaka başarıları ile karşılaştırılması
The comparison of physical fitness parameters and competition achievements of turkey visually impaired goalball athletes
  1. Tez No: 461153
  2. Yazar: BÜLENT KİMYON
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Goalball, Görme engelliler, Antropometrik ölçümler, Fiziksel uygunluk, Goalball, Visually impaired, Anthropometric measurements, Physical fitness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, görme engelli erkek sporcuların fiziksel uygunluk parametreleri ve antropometrik ölçümlerin, müsabaka başarıları ile arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, Türkiye Görme Engelliler ilköğretim Okulları Arası Goalball Şampiyonası'na katılan değişik görme keskinliğine sahip ( B1, B2, B3) 59 erkek sporcu katılmıştır. Katılımcıların ortalama yaşı 14,95±1,28yıl, vücut ağırlığı 52,06±8,89 kg, boy 163,58±10,39 cm, spor yaşı 02,39±1,50 yıl olarak belirlenmiştir. Katılımcıların, fiziksel uygunluk parametrelerinden; vücut yağ yüzdeleri (holtain marka skinfold aleti), el kavrama (takei marka dinamometre) ve omurga hareketliliği (inklinometre aleti) ölçümleri alınmıştır. Antropometrik ölçümlerden üst extremite uzunlukları (kol, ön kol, el) ve alt extremite uzunlukları (bacak ve ayak) alınmıştır. Ayrıca, araştırmacı tarafından Sporcunun İsabetli Atış Performansı hesaplanmıştır. Çalışmada gerçekleştirilen tüm istatistiksel analizler SPSS 15.0 paket programı aracılığıyla yapılmıştır. Verilerin normal dağılış gösterip göstermediğini test etmek için Shapiro-Wilk testi sonucuna bakılmıştır. Analiz sonucunda p=,106 çıktığından verilerimiz normal dağılım göstermektedir. Bu nedenle üçlü karşılaştırmalarda One Way Anova, ikili karşılaştırmalarda ise Independent Sample t-test kullanılmıştır. Ayrıca tüm parametrelerin isabetli atış performansı ile ilişkisine bakmak için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ilk sekiz takım sporcularının görme keskinliği grubu değerlerine göre, isabetli atış performansları arasında az görenler lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir (p=,025). Ayrıca ilk sekiz takım sporcularının antropometrik ve fiziksel uygunluk değerleri ile isabetli atış performansları istatistiksel olarak incelendiğinde; sağ el kavrama kuvveti ile isabetli atış performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür (pearson r =,374, p=,029). Ancak, diğer parametreler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; görme keskinliğinin ve üst ekstremite kas kuvvetinin goalball sporunda büyük önem taşıdığı görülmektedir. Antrenmanlarda özellikle isabetli şut atımı için kas kuvvetine yönelik çalışmaların daha sık yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the main aim is to investigate the relationships between physical fitness parameters and anthropometric measurements of blind male athletes and competition successes. 59 male athletes with different visual acuity (B1, B2, B3) participating in the Turkey Vision Impaired Primary Schools Goalball Championship participated in this study. The average of those subjects was, age 14,95±1,28 year, body weight 52,06±8,89 kg, height 163,58±10,39 cm, sport age 02,39±1,50 year Participants' physical fitness parameters; body fat percentage (Holtain brand skin fold instrument), hand grip (Takei brand dynamometer) and spine motility (inclinometer instrument) measurements were taken. Upper extremity lengths (arm, forearm, hand) and lower extremity lengths (leg and foot) were taken from anthropometric measurements. In addition, the researcher also calculated the Athlete's Accurate Shooting Performance. In the study, all statistical analyzes performed were made through the SPSS 15.0 package program. The Shapiro-Wilk test was applied to determine the normal distribution for continuous variables. As a result of the analysis, p = 106, our data show normal distribution. For this reason, One Way Anova was used in triplicate comparisons and Independent Sample t-test was used in binary comparisons. In addition, Pearson correlation analysis was used to look at the relationship of all parameters to accurate shot performance. As a result of the analyzes made, it was determined that there was a significant difference between partially sighted and totally blinds' accurate shot performances according the first eight team athletes' visual acuity groups (p=,025). Also when the anthropometric and physical fitness values of the first eight team athletes and the accurate shot performances are statistically examined, It was found that there was a positive relationship between right hand grip force and correct shot performance (pearson r=,374, p=,029). However, no significant difference was found between the other parameters. Consequently; visual acuity and upper extremity muscle strength seems to be of great importance in goalball sport. More frequent work on muscle strength may be advisable in order to shoot particularly well during training.