Non-dipper ve dipper hipertansiyonlu hastalardaki copeptin düzeyinin karşılaştırılması
Comparison of copeptin levels in non- dipper and dipper hypertension patients
  1. Tez No: 461176
  2. Yazar: MEHMET ALTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSLUHİTTİN EMRE ERKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Dipper, Non-Dipper, Copeptin, Hipertansiyon, Copeptin, Dipper, Non-Dipper, Hypertension
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Hipertansiyon (HT) kardiyovasküler hastalıklar açısından önemli bir risk faktörüdür. Ayaktan kan basıncı monitörizayonu (AKBM) ile yapılan çalışmalar kan basıncının gün içerisinde sirkadiyen bir ritminin olduğunu ortaya koymuştur. Kan basıncında gece % 10 veya daha fazla düşme olması dipper, olmaması non dipper HT olarak tanımlanmıştır. Kardiyovasküler riskin non dipper HT li hastalarda arttığı gösterilmiştir. Copeptin, antidiüretik hormonun parçası olan bir molüküldür. Kardiyovasküler hastalıklar, inme, sepsis, şok gibi durumlarda plazmada copeptin hızlı bir yükseliş sergilemektedir. Bu çalışmada dipper ve non-dipper hasta gruplarında serum copeptin düzeylerini karşılaştırmayı hedefledik. Metod: Çalışmaya yeni tanı HT tanısı konulan 73 olgu çalışma grubu ve 35 sağlıklı bireyde kontrol grubu olarak dahil edildi. HT tanısı konulan bireyler AKBM sonuçlarına göre dipper HT ve non-dipper HT alt gruplarına ayrıldı. Çalışmaya alınan tüm bireylerden copeptin düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Non-dipper HT'u olan bireylerin serum copeptin düzeyleri, hem kontrol hem dipper hasta grubuna ait bireylerin serum copeptin düzeylerinden anlamlı olarak daha yüksekti. İkili korolerasyon analizlerinde copeptin ile trigliserid arasında pozitif korelasyon vardı (p=0.01). Diğer biyokimyasal belirteçler ile copeptin arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu. Sonuç: Serum copeptin düzeyleri non-dipper hipertansif hasta grubunda yüksek saptandı. Bu bulgu artmış copeptin düzeyinin non-dipper HT ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension (HT) is a risk factor for cardiovascular disease. Ambolatory blood pressure monitoring (ABPM) studies showed that blood pressure has a circadian rhythm in all day. Decreasing 10% or above in blood pressure during the night is called dipper; if not so is called non-dipper hypertension. Cardiovascular risk increases in patients with non-dipper hypertension. Copeptin is a molecule as part of antidiuretic hormon. In several studies, copeptin has been showed the rising in cardiovascular disease, stroke, sepsis and like shock situation. We aimed relation of copeptin level with dipper hypertensive patients. Methods: Study group, patients with newly diagnosed HT (n=73), and 35 health persons as control group (n=35) were included in the study. Hypertensive patients were divided into two groups according to APBM results: dipper and non-dipper HT subgroups. Biochemical parameters and copeptin levels were studied in all subjects. Results: Copeptin level of patients with non-dipper HT is significantly higher than those of dipper HT and control. In correlation analyses, there is positive correlation between triglyceride and copeptin levels (P=0.01) There is no significant association between biochemical markers and copeptin levels. Conclusion: Serum copeptin level is associated with non-dipper hypertansion. The data emphasize that copeptin may be associated with non-dipper hypertension.