Ankilozan spondilitli hastalarda sitokinler ve optik koherens tomografi (OKT) bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of cytokines and optical coherence tomography (OCT) findings in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 461175
  2. Yazar: MAHMUT KUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPARSLAN YETİŞGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, adipo-sitokinler, optik koherens tomografi, Ankylosing spondylitis, adipocytokines, optical coherence tomography
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ankilozan spondilit (AS) etyopatogenezinde adipo-sitokinlerin rolü olduğu birçok çalışmada öne sürülmüştür. Yapılan çalışmalarda AS hastalarında adipo-sitokinlerden bazıları yüksek, bazıları ise düşük bulunmuştur. Fakat bu adipo-sitokinlerin hangi mekanizma ile AS patogenezinde rol aldıkları henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Ankilozan spondilitte kas iskelet sistemi dışında en sık etkilenen organ göz olup, olası komplikasyonların erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Son zamanlarda kullanılmaya başlanan non-invaziv bir yöntem olan optik koherens tomografi (OKT) ile iyonizan radyasyona maruz kalmadan objektif ölçüm değerleri elde edilebilmektedir. Literatürde AS hastalarının OKT bulguları ile ilgili çok az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı; AS'li hastalarda serum adipo-sitokin düzeylerini ve OKT bulgularını tespit etmekti. Literatür taramamızda AS hastalarında bu 2 bulgunun beraber incelendiği bir çalışmaya rastlamadık. Çalışmamızda modifiye New York kriterlerini karşılayan 47 AS hastası ve hastalarla yaş, cinsiyet, medeni durum, vücut kitle indeksi uyumlu 23 sağlıklı gönüllü incelendi. Hastalarda ve sağlıklı gönüllülerde adipo-sitokin seviyeleri ile OKT bulguları değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda, AS hastalarında serum visfatin düzeylerinin yüksek, fetuin-A düzeylerinin ise istatiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğunu tespit ettik. Fakat bu farklılıklar hastalık aktivitesi veya akut faz reaktanları ile korele değildi.Rezistin ve adiponektin seviyelerinin ise kontrollere göre anlamlı bir farklılığı tespit edilememesine rağmen AS'li hastalarda rezistin seviyeleri ile CRP arasında negatif korelasyon olduğunu saptadık. Ayrıca AS hastalarının gözlerini OKT ile değerlendirdiğimizde, koroid kalınlıklarının arttığını tespit ettik. Dahası artan bu koroid kalınlığının adipo-sitokinlerden visfatin ve rezistin ile negatif korelasyonu da mevcuttu. Çalışmamızın sonuçları, AS hastalarında adipo-sitokinlerin de inflamasyona ve hastalığın etyopatogenezine katkısı olabileceği görüşünü desteklemektedir. Ayrıca OKT ile koroid kalınlığı değerlendirilerek bu hasta grubunda gelişebilecek olası göz komplikasyonlarının erken tanısına yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Adipo-sitokinlerin etyopatogenezdeki rolü ve OKT'nin AS hastalarında sağlayabileceği faydalar için, daha büyük hasta ve kontrol gruplarıyla yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Many studies suggest that adipocytokines play a role in the etiopathogenesis of AS. In several studies, some of the adipocytokines in AS patients were found to be high and others were found low. But, the mechanism by which these adipocytokines are involved in the pathogenesis of AS is not yet fully understood. Ankylosing spondylitis is the most common organs affected eye beyond the musculoskeletal system, early diagnosis and treatment is very important for possible complications.Optical coherence tomography (OCT), a non-invasive method that has recently begun to be used, provides objective measurement values without exposure to ionizing radiation. There are very few studies in the literature regarding the OCT findings of AS patients. The aim of this study was to determine the levels of serum adipocytokines and OCT findings in AS patients. This study included 47 AS patients who met the modified New York criteria and 23 healthy volunteers with matched age, sex, marital status and boddy mass index. Adipocytokine levels and OCT findings were evaluated in patients and healthy volunteers. As a result of our study, we found that serum visfatin levels were significantly higher and fetuin-A levels were lower in AS patients. But, this difference did not correlate with disease activity or acute phase reactants.Although no significant difference was found between resistin and adiponectin levels compared to controls, it was found that there was a negative correlation between resistin levels and CRP in AS patients. Also we have found that the choroidal thickness increases in the eyes of AS patients. Moreover, we found that this increased choroidal thickness correlated negatively with visfatin and resistin from adipocytokines. The results of our study support the idea that adipocytokines in AS patients may also contribute to the inflammation and etiopathogenesis of the disease.We also believe that OCT may be helpful in the early diagnosis of possible eye complications in this patient group by evaluating the choroidal thickness.It is clear that, for the role of adipo-cytokines in etiopathogenesis and benefits of OCT for AS patients are a necessity for studies with larger patients and control groups.