2000-2014 yılları arasında okul öncesi dönem çocukları için yayınlanmış olan hikâye kitaplarının dış yapı, iç yapı ve resimleme nitelikleri açısından incelenmesi
Analysis of story books published for preschool children period between 2000-2014 in terms of external structure, interior structure and illustration qualities
- Tez No: 461203
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM FAZLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Children'sbooks, Children'sliterature, Pre-school, Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma 2000-2014 yılları arasında okul öncesi dönem çocuklar için yayınlanmış olan hikâye kitaplarının dış yapı, içyapı ve resimleme nitelikleri açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma betimsel tarama modelinde planlan bir çalışmadır.Araştırmada, literatür taranarak araştırmacı tarafından geliştirilen, 55 kriterden oluşan“Hikâye Kitabı İnceleme Formu”ile 2000-2014 yılları arasında basılmış çeviri ve özgün hikâye kitaplarından random yöntemiyle seçilen 324 hikaye kitabı incelenmiştir. İncelenen kitaplar, künye bilgileri, dış yapı, içyapı ve resimleme özelliklerine göre değerlendirilmiş, elde edilen verilerin uyumunun değerlendirilmesi için gözlemler arası güvenirlik verileri toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 analiz programına girilerek frekans ve yüzde analizleri, gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda incelenen kitapların %68,2'sinde yaş grubu , %57,7'sinde baskı sayısı belirtilmediği, %97,2 Talim Terbiye Kurulundan onay almadığı, %4,3'ünde yazar , %12'sinde resimleyenin adın ve soyadının olmadığı , %58'inde baskı sayısı, %79,6'sında fiyat bilgilerine yer verilmediği, %40,1'inin arka kapağında özetin olmadığı, %60,5'inde sayfaların numaralandırıldığı, %73'ünün zımbalı olduğu, %30'unda puntoların küçük olduğu, %57,7'sinin kâğıt kalitesinin, %51,4'ünde satır arası boşlukların uygun olduğu, %83,3'ünde yabancı kelimelere yer verildiği, %94'ünde dil bilgisi kurallarına ve hemen hemen tamamında noktalama işaretlerine uyulduğu, cümlelerin açık seçik ve anlaşılır olma oranının %79 olduğu, %95,7'inde kitabın adının konu ile bağdaştığı, yaklaşık %7,4'ünde argo kelimelere, %71 etik değerlere, %84.6'sında evrensel değerlere yer verildiği ve en çok hayvanlar konusunun ele alındığı tespit edilmiştir. Kitapların resimlendirme özellikleri incelendiğinde kapak resimlerin içeriğe uyumlu olması, resimlerinin anlatımın güçlü olması ve renkli resimlerin kullanılması, duygu ifadelerine yer verilmesi hemen hemen tüm kitapların ortak özellikleridir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for the purpose of examining the story books, published for preschool children between the years 2000-2014, in terms of external structure, internal structure and illustration qualities.This research is a planned study as a descriptive scanning model.In the research, a“StoryBookReview Form”consisting of 55 criteria was developed by the researcher by searching the literature. 324 story boks selected through random sampling from translation and original story boks published between 2000-2014 were examined via“StoryBookReview Form”. The examined boks were assessed according to thecharacteristics of the information about identification, external structure, internal structure and illustration. Reliability of the data between the observations were collected to assess the compatibility of the obtained data. The data obtained from the study were entered into the SPSS 22 program. As a result of the research, it was found that 68.2% of the boks from the samples did not specify the age group, 97.2% did not get approval from the board of Education, 4.3% did not specify the author name, %12 did not give in formation about name-surname of illustrator, 88% of the samples did not give information about the writers, 58% did not have printing number, 79.6% did not include price information, When the subject distributions were examined, it was determined that the topic of animals was dealt with the most. When the illustration features of boks are examined, it is common features of almost all boks that the cover images are compatible with the contents, descriptive features of illustration were strong and the use of colorfull images and emotional expressions are included in images.