Tokat/Niksar Yakınçağ İskeletlerinin Antropolojik Analizi
Anthropological Analyses of Tokat/Niksar Modern Age Skeletons
  1. Tez No: 461224
  2. Yazar: TOLGA KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÖZLÜK KIRMIZIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınçağ iskeletleri, antropolojik analiz, paleodemografi, morfolojik analiz, boy saptaması, cinsiyet tayini, biyometrik analiz, ölçülemeyen karakterler, yakınçağ Anadolu toplumlarının karşılaştırması
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsanlık avcı-toplayıcılıktan tarım toplumuna geçiş aşamasında biyokültürel yönden birçok değişim geçirmiştir. Özellikle tarım toplumlarına geçişte geçmişten günümüze yaşamış olduğu değişimler arkeolojik ve antropolojik saptamalar ışığı altında gözler önüne serilmektedir. Tarım toplumuna geçişin başlangıcı olarak kabul edilen Neolitik'ten günümüze bölgesel olarak da değişen birçok çağ tanımlanmıştır. Yakınçağ dönemi de bu tanımlamalardan biridir. Tarihçilere göre Fransız İhtilali'nin etkilemiş olduğu akımlarla başlayan Yakınçağ günümüze kadar devam eden bir dönemdir. Çalışma dahilinde sol femur kemiklerinden çalışılan minimum birey sayısı 69 olan toplum içerisinde 26 erkek (%37,68), 18 kadın (%26,09), 25 cinsiyeti saptanamamış (%36,23) birey saptanmıştır. Bu çalışma Yakınçağ'a tarihlendirilmiş olan Tokat/Niksar bölgesinden çıkarılan iskeletlerin cinsiyet, yaş, boy, biyometrik karakterler ile ölçülemeyen karakterleri içine alan paleodemografik ve morfolojik çalışmaları kapsamaktadır. Elde edilen tüm bu çalışmalar antropolojik analiz olarak toparlanıp çağdaşı olan diğer çalışılmış toplumlarla karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mankind has undergone many changes in terms of biocultural aspects in the phase of transition from hunter-gatherers to agriculture society. Especially, the changes that have lived from the past day-to-day are exposed under the light of archaeological and anthropological observation in the transition to agricultural societies. It has been defined many periods that are changed as regional from the Neolithic period that is known the beginning of the transition of agricultural societies to the present day. Modern period is also one of these definitions. According to historians, the Modern Age, which began with the currents that the French Revolution influenced, is a period that continues until the present day. In this study, 26 male (%37,68), 18 women (%26,09), 25 gender that could not be determined (%36,23) have been identified within the population that has minimum 69 individuals who have been analysed from femur bones. This study includes paleodemographic and morphological studies on the skeletons extracted including gender, age, height, biometric characters and unmeasured characters from the Tokat / Niksar region dated to the Middle Ages. All these studies were collected as anthropological analysis and compared with other contemporary societies that are studied.