İnsan kurbanı fenomeni
Human sacrifice phenomenon
  1. Tez No: 461258
  2. Yazar: ELİF ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan - Kurban - Fenomen -Teoloji- İnsan kurbanı, Human, Sacrifice, Phenomenon, Theology, Human Sacrifice
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
İnsan çok yönlü bir varlık olarak fiziki ve ruhi taraflarıyla beraber hayatı anlamlandırabilme noktasında kendisine çizdiği istikamet çerçevesinde amaçlarına ulaşma çabası içerisindedir. Bu gayeler doğrultusunda ona kılavuzluk yapan teolojiler bulunmaktadır. Bu bağlamda yapılacak en önemli çalışma Yüce Varlığa erişme olduğundan, buradan itibaren insan hayatında belirleyici, etkili fenomenler daha çok teolojilere dayandığı için elde bulunan bilgiler oldukça önemlidir. İşte bu fenomenlerden birisi olan kurban; ilk insandan günümüze kadar gelen süreçte yerine göre farklı versiyonları olsa da neredeyse bütün tarih ve topluluklarda etkisini sürdürmeye devam ettiği için, adından ciddi manada söz ettirmektedir. Dini terminolojide yakınlaşma anlamının öne çıktığı bu uygulama İbrahim peygamberin oğlunu kurban etme kıssası bağlamında ele alınarak teolojik noktadan insan kurbanı konusuna ışık tutacak bir şekilde ele alınmıştır. Bu çalışmamızda, insan kurbanlarına dair bilgi ve bulgular değerlendirilerek toplumlarda kendine bulduğu karşılıklara değinilmiş, dini yahut mitsel hikâyeler açısından gerek ilkel gerekse de evrensellik niteliği taşıyan Hristiyanlık, Yahudilik, İslamiyet gibi vahiy kaynaklı dini inanışlarda bulduğu karşılıklar mukayeseli olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a sophisticated creature, human is in an effort to reach its purposes determined in the frame of his direction determined at the point of making sense of life with its all physical and spiritual aspects. There are theologies (religious beliefs) which guide him in accordance with these purposes. Because, the most important to do at that point is to reach the divine existence and determinative and from that point, the effective phenomenon of human life is mostly based on theologies, the existing information are extremely important. As is, one of these phenomenon which has various versions from the first human to our age, observed to continue its effect through the entire history and societies is sacrifice. This practice where its meaning as intimacy becomes prominent in religious terminology, is considered in respect of Prophet Abraham's sacrifice of his own son in order to bring light on human sacrifice issue in respect of theological respect. At this point, the information and findings related with human sacrifices are assessed and their eguivalents in societies are taken into consideration and then the eguivalents in revelation based religions such as Islam, Judaism and Christianity which also have both the primitive and traditional universalcharacteristics in respect of religious or mythological stories are assessed by comparison.